back

НАТО і Україна: два десятиліття спільної історії

31-01-2018 | 11:55

До 20-річчя підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного альянсу вчора, 30 січня, в Обласному молодіжному центрі відкрили пересувну виставку «Україна-НАТО. Формула безпеки».

Організатори — Центр інформації та документації НАТО спільно з Українським кризовим медіа-центром та Міністерством інформаційної політики України.

Завітали на відкриття експозиції директор Центру інформації та документації НАТО Барбора Маронкова, заступник Міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін, заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Сергій Сергієнко, голова обласної ради Ігор Вдовенко.

Попередньо в ОДА відбулася зустріч, під час якої гостям презентували Чернігівську область, а також обговорили розвиток подальшого співробітництва.

 

 

 

Барбора Маронкова: «Мета цієї виставки — розвіяти всі ті міфи, які були створені навколо НАТО. Також ми хочемо розповісти про практичну допомогу, яку надає Альянс. Зауважу, що Україна — єдиний партнер НАТО, який брав участь у всіх військових операціях закордоном».

 

Пряма мова:

 

Дмитро Золотухін: «Співпраця з блоком Північноатлантичного альянсу для України є безальтернативним напрямком роботи. Ми до цього прийшли не в найкращий час існування України. Тим більше, що велика частина громадян, переважно похилого віку, має певні стереотипи, побудовані ще за радянських часів, та негативно ставиться до НАТО. Наше завдання — донести правдиву інформацію до широкого загалу, різних вікових груп».

 

Пряма мова:

 

Щодо вступу до НАТО думки жителів Чернігівщини різняться. За результатами опитування, проведеного Чернігівським обласним осередком Всеукраїнської громадської організації «Ліга соціальних працівників України» (в рамках проекту «Дослідження динаміки думки населення області щодо суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації в Чернігівській області протягом 2016-2017 років»), у 2017 році такий вибір підтримали майже 44% населення. Варто зазначити, що серед опитуваних траплялися і такі, що взагалі не знають, що таке НАТО.

 

 

Сергій Сергієнко: «Під впливом подій останніх років суспільно-політичні настрої суттєво змінилися на користь євроатлантичної інтеграції. Водночас, і міфів, що ґрунтуються на браку знань та домінуванні уявлень доби, що минула, вистачає. Виставка «Формула безпеки Україна – НАТО» — не перша інформаційна акція подібної тематики. Проте, вона відрізняється новаторством форми та досконалим змістом».

 

Під час заходу Барбора Маронкова презентувала відео про співробітництво з Альянсом, після чого учасники переглянули стрічку Ахтема Сеітаблаєва «Чужа молитва».

Всі, хто хоче більше дізнатися про НАТО, можуть відвідати виставку до 11 лютого. До речі, Чернігів — друге місто, де вона експонується. Загалом її побачать у 12 містах України.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації