back

Павло Розенко на вшануванні пам’яті Героїв Крут: Саме ці хлопці заклали історію відновлення української державності

28-01-2018 | 14:00

28 січня Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко взяв участь у вшануванні пам’яті Героїв Крут у селі  Пам'ятне Чернігівської області.

«Станція Крути – це невеличка станція на карті України, маленька точка на мапі залізничних сполучень. З одного боку, це лише одна з чисельних битв українського народу за свою незалежність, битва з російською імперією, з російськими загарбниками. Разом з тим, Крути – це одне з найважливіших місць, адже саме тут відважні юнаки, хлопці-герої дали бій переважаючим силам ворога, і саме вони на кілька діб затримали наступ червоних росіян на Київ. Саме цих кількох діб вистачило для того, щоб на століття наперед закласти основи української державності, саме тоді Центральна Рада встигла укласти Брестський договір і цим засвідчити міжнародну суб’єктність УНР та примусити Росію вперше визнати кордони України. І саме тоді ці хлопці заклали історію відновлення української державності», – сказав Віце-прем’єр.

«Цього року ми відзначаємо і століття проголошення УНР, і століття героїчних Крут. Це ті події, які вчать нас боротися за свою незалежність. Саме студенти-крутянці нас навчили тому, що без українського війська не може бути незалежної української держави. Саме необхідність розвитку і зміцнення українського війська ми сьогодні пронесли через століття. І саме тому ми сьогодні можемо пишатися нашим українським військом, яке зупинило наступ нащадків Муравйова, ми пишаємося нашими Збройними Силами, які і далі боронять суверенітет і незалежність нашої держави», – наголосив він.

«Ті хлопці, які загинули тут, подали приклад кожному з нас – політикам, воїнам, волонтерам, сьогоднішньому поколінню молоді, яка перебуває у  складі Збройних Сил України, Нацгвардії, СБУ, Нацполіції, Держприкордонслужби, і належним чином захищає країну від російської агресії», – підкреслив Павло Розенко.

Він також нагадав, що 6 грудня цього року відбудеться прем’єра художнього фільму, присвяченого подіям під Крутами. «Пам'ять Героїв Крут ми хочемо увічнити не тільки через монументи. Ми з нетерпінням чекаємо на прем’єру художнього фільму про Героїв Крут. Переконаний, що цей фільм стане в один ряд з таким фільмом як «Кіборги». Ще матимемо прем’єру художнього фільму про Симона Петлюру «Таємні щоденники Симона Петлюри». Це означає, що держава особливо звертає увагу на розвиток військово-патріотичного виховання. І так буде надалі», – сказав Віце-прем’єр.

 

Служба Віце-прем'єр-міністра України