back

Про національно-патріотичне виховання на Чернігівщині, Івано-Франківщині та Миколаївщині

25-01-2018 | 10:05

Розширене засідання координаційних рад з питань національно-патріотичного виховання при Чернігівській, Івано-Франківській та Миколаївській облдержадміністраціях відбулося вчора, 24 січня, в рамках відзначення 99-ої річниці Злуки УНР та ЗУНР та 100-річчя бою під Крутами. Зустріч, що проходила у форматі веб-конференції, зібрала представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, центрів підвищення кваліфікації кадрів, науковців, викладачів, громадських активістів з Чернігова, Івано-Франківська та Миколаєва.

Чернігівську область також представляли заступник керівника апарату облдержадміністрації Ірина Соломаха, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, заступник Чернігівського міського голови Ольга Хоніч. У своїх виступах вони акцентували увагу на важливості осмислення подій сторічної давнини в контексті сьогоднішньої боротьби за незалежність та територіальну цілісність України.

Обговорюючи роль та значення проголошення Соборності України, бою під Крутами та інших подій Української революції 1917–1921 років у національній історичній пам’яті, учасники засідання підкреслили — поширювати треба виключно реальні історичні знання, позбавлені уявлень та спекуляцій, що не мають стосунку до історичної правди. Варто запровадити програму оприлюднення джерел з історії визвольних змагань та заснування бібліотек регіональних спогадів про ті події. Вітчизняна освіта має стати україноцентричною, адже сьогодні виросло нове покоління громадян з іншою історичною свідомістю.

Представники областей обмінялись досвідом з організації процесу національно-патріотичного виховання дітей та молоді на місцях. Говорили, зокрема, про підготовку в Чернігові збірок документів та інших друкованих видань про період Української народної республіки; діяльність єдиного в Україні Дитячо-юнацького пластового центру в Івано-Франківську; співпрацю навчальних закладів з військовими частинами, організацію зустрічей з учасниками АТО в усіх трьох областях тощо. Висловили пропозицію про розміщення в навчальних закладах тематичних виставок або іншої наочності про нинішню війну та події, що відбуваються в Україні.

Учасники заходу домовилися cкоригувати обласні програми національно-патріотичного виховання в напрямку посилення міжрегіональної взаємодії. Вирішили під час наступного засідання (за участі вже п’яти областей) обговорити та узгодити проведення спільних заходів національно-патріотичного спрямування для дітей та молоді.

 

 

За матеріалами Чернігівського центру перепідготовки
та підвищення кваліфікації працівників органів
державної влади, органів місцевого самоврядування,
державних підприємств, установ і організацій