back

«Шляхами державотворення» — історичний екскурс у 1917-1921 роки

22-01-2018 | 14:09

Днями в Держархіві області розпочато експонування фотодокументальної виставки «Шляхами державотворення», документи якої відтворюють визначну подію періоду Української революції 1917–1921 років — об’єднання Західноукраїнської та Української народних республік, а також соціально-політичну ситуацію, за якої підписано Акт про злуку.

Експозиція налічує майже 40 документів та 9 світлин із фондів як центральних державних архівів України (громадських об’єднань, органів влади і управління, кінофотофоноархіву імені Г.С. Пшеничного), так і обласних (Житомирського, Кіровоградського та Чернігівського).

Загалом матеріали виставки охоплюють політичні події Української національної революції від 1917 року до 22 січня 1919 року (коли оприлюднили Універсал Директорії про Акт злуки двох народних республік).

До речі, презентовані й документи, що містять автографи таких видатних постатей як Михайла Грушевського (його листи щодо призначення чернігівського губернського комісара Тимчасового уряду та необхідності скликання губернського українського з’їзду та до Іллі Шрага з проханням виїхати в якості депутата до Тимчасового уряду, 1917 рік), Володимира Винниченка (лист до ЦК КП(б)У щодо його бачення політичної та соціально-економічної ситуації в Україні, 1920 рік).

Виставка зацікавить науковців, аматорів історії, учнівську та студентську молодь. Усі охочі можуть ознайомитися з нею до 9 лютого.

 

За інформацією Державного архіву Чернігівської області