back

Диспетчерська «103» невдовзі запрацює у новому сучасному форматі

19-01-2018 | 19:30

Про це широкому загалу повідомив голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч на прес-конференції 18 січня, напередодні якої він відвідав Чернігівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф де, зокрема, ознайомився з ходом створення сучасної оперативно-диспетчерської служби «103».

Оперативно-диспетчерська служба Центру екстреної медичної допомоги й медицини катастроф є його структурним підрозділом, який з використанням телекомунікаційних мереж, програмних, технічних та інших засобів у цілодобовому режимі забезпечує прийняття, формування і передачу інформації про виклики екстреної медичної допомоги, інформаційну підтримку та координацію дій бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги і закладів охорони здоров’я з надання екстреної медичної допомоги.

Впровадження єдиної обласної оперативно-диспетчерської служби створює можливість проводити маршрутизацію дзвінків викликів екстреної (швидкої) медичної допомоги: дзвінок з будь-якого телефону області переадресовується на єдину багатоканальну лінію «103»; диспетчер приймає виклик і одночасно заносить його в електронну базу даних; за допомогою GPS навігації визначається автомобіль екстреної (швидкої) медичної допомоги, який знаходиться найближче до місця виклику, та передається виклик даній бригаді через пристрій виведення інформації GPS-навігатора; диспетчер отримує підтвердження про отримання виклику бригадою та за необхідності здійснює інформаційний супровід; по закінченню обслуговування виклику бригада інформує диспетчера про проведену роботу.

Для служби в 2015-у і 2017 роках виділено та освоєно 10,5 мільйона гривень, у тому числі 7,9 мільйона гривень із Державного бюджету.

За ці кошти вже проведено ремонт приміщень, встановлено системи кондиціонування, вентиляції, пожежогасіння, відео-спостереження, побудовано систему резервного електропостачання приладів серверної та диспетчерської зали. Для прийому викликів «103» проведені два волоконно-оптичні кабелі.

У приміщені серверної змонтована цифрова АТС і сервери, що дають змогу зберігати всю інформацію про виклики та абонентів терміном понад 5 років.

Встановлені та обладнані 20 автоматичних робочих місць, забезпечених спеціалізованим ліцензійним програмним забезпеченням і засобами зв’язку.

Придбано обладнання і для бригад екстреної медичної допомоги та автомобілів, комплекти якого складається з планшетних ПК з функціями мультимедійного обміну інформацією, мобільних телефонів, GPS-трекерів і відео-реєстраторів.

Роботи зі створення Центру ще тривають, виходячи на завершальний етап: проводиться підключення електропостачання об’єкта по першій категорії надійності, підбір та навчання медичного і технічного персоналу.

Плановий запуск нової оперативно-диспетчерської служби Чернігівського обласного центру екстреної медичної допомоги й медицини катастроф має відбутися вже невдовзі – до кінця першого кварталу 2018 року. Про точну дату старту нової диспетчерської «103» буде повідомлено окремо. Поки ж – робота триває.

До речі, нагадаємо, що із серпня минулого року на Чернігівщині працює «Мережа безпеки» – система відео-нагляду, камери якої працюють по всій області.

 

 

 

Прес-служба облдержадміністрації