back

Валерій Куліч: Маємо створити сучасне освітнє середовище

19-01-2018 | 15:17

Під час публічного звіту та на прес-конференції, які відбулися вчора, 18 січня, голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч наголосив, що в області продовжується робота з формування оптимальної мережі закладів загальної середньої освіти. Так, минулого року припинили діяльність 26 малокомплектних шкіл.

— Це болюче питання. Проте слід пам’ятати, що якість освіти у малокомплектних закладах не відповідає сучасним вимогам. Тільки школа із модернізованою матеріально-технічною базою та професіональним колективом випускає конкурентоспроможних молодих людей, — переконаний очільник області.

Варто зазначити, що на Чернігівщині створено 29 опорних закладів загальної середньої освіти та 15 філій. На оснащення цих шкіл сучасним обладнанням у 2017 році використано 7,5 мільйона гривень.

Аби забезпечити підвіз дітей до закладів, закуплено 16 шкільних автобусів на суму 24 мільйони гривень. Забезпеченість шкільними автобусами — 91% (266 одиниць). Відтак, цьогоріч необхідно придбати ще 46 одиниць.

До речі, наразі стовідсотково забезпечений безперебійний підвіз 7663 учнів сільської місцевості.

Як зазначив Валерій Куліч, минулого року на впровадження енергозберігаючих технологій для 21 закладу освіти області з Державного фонду регіонального розвитку використано близько 51,1 мільйона гривень. За рахунок коштів субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій проведено ремонтні роботи у 22 закладах освіти на суму 17,3 мільйона гривень. Крім того, 1,7 мільйона гривень використано на придбання комп’ютерного та мультимедійного обладнання, 508 тисяч — на меблі та спортивні речі.

Не залишається поза увагою і дошкільна освіта: у 2017 році відкрито 5 профільних закладів та 9 додаткових груп на базі діючих. Завдяки цьому рівень охоплення дітей дошкільною освітою складає майже 95%. У планах — до 2020 року в повній мірі забезпечити дошкільним вихованням усіх дітей, які цього потребують.

Чернігівщина активно залучилась до апробації нового Державного стандарту початкової загальної освіти Нової української школи. Новинки освітнього процесу вже впроваджуються серед учнів перших класів чернігівської школи № 25, ніжинської № 10, прилуцької № 7 та ріпкинської № 2.

Значно активізовано роботу з впровадження інклюзивного навчання.

На сьогодні такою формою навчання у закладах загальної середньої освіти охоплено 190 дітей (для порівняння у 2013-2014 навчальному році — 25 учнів). У квітні 2017-го Чернігівщина долучилася до проекту Благодійного Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта — рівень свідомості нації», у рамках реалізації якого облаштовано 7 медіатек у 6 закладах освіти області, для чого використано майже два мільйони гривень. Прийнято рішення про створення 5 інклюзивно-ресурсних центрів та обласного ресурсного центру з підтримки інклюзивної освіти,— повідомив Валерій Куліч.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації