back

Відновлювана енергетика в Україні розвивається. Чернігівщина не стоїть осторонь

04-01-2018 | 10:48

Про це свідчать дані за 2016 рік Державної служби статистики України стосовно Енергетичного балансу держави.

Аналіз Енергетичного балансу України за період з 2010 по 2016 роки показав, що частка енергоресурсів, вироблених з відновлюваних джерел енергії, у валовому кінцевому енергоспоживанні збільшилася вдвічі: з 2,9 % до 5,8 %. Зокрема, значне її зростання відзначається у конкретних секторах:

- в електроенергетиці – з 6,5 % до 7,8 %;

- у системах опалення – з 2,4 % до 6,2 %;

- у транспортному секторі – з 1,1 % до 2,1 %.

Вартий уваги той факт, що в Україні активно розвивається біоенергетика. У 2016 році біопаливо та відходи займали найвагомішу частку у структурі виробництва енергії з відновлюваних джерел, а саме – 81 %. Так, за даними Біоенергетичної асоціації України, обсяг загального постачання первинної енергії з біопалив та відходів у 2016 році склав майже 3 мільйони тонн нафтового еквіваленту, що відповідає близько 3,5 мільярдів кубометрів газу.

Крім цього, проведений Біоенергетичною асоціацією України аналіз даних за період 2010-2016 роки свідчить про те, що середній темп розвитку сектору біоенергетики в Україні складає:

- 45 % на рік за показником «виробництво біопалив та відходів»;

- 35 % на рік за показником «загальне постачання первинної енергії з біопалив та відходів».

На Чернігівщині в 2016 році у м. Корюківка ТОВ «Кліар Енерджі» введено в експлуатацію І чергу теплової електростанції потужністю 3,5 МВт на біомасі. Обсяг виробленої електричної енергії за 9 місяців минулого року складає понад 12 тисяч кВт/год.

За рахунок коштів Урядової програми «теплих» кредитів та відповідної обласної програми стимулювання до запровадження енергоефективних заходів у приватному секторі області впродовж 2016-2017 років запущено 42 генеруючі установки, які використовують сонячне випромінювання (сонячні батареї) загальною потужністю 537,6 кВт. За 9 місяців 2017 року загальний обсяг виробництва електричної енергії установками споживачів перевищив 226 тисяч кВт/год.

Слід зазначити, що за 9 місяців минулого року обсяги електричної енергії, що вироблялася приватним сектором та генеруючими підприємствами з альтернативних видів палива, становили 13 мільйонів кВт/год, що майже в 4 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Крім того, у 2016-2017 роках на 76 об’єктах бюджетної сфери Чернігівщини проведено роботи з реконструкції котелень, переведення їх на використання альтернативних видів палива. Це дало змогу збільшити частку сумарної потужності котелень на альтернативних видах палива в регіоні до 8,1 %, або до 291 Гкал/год. (2015 рік – 5,3 %, 2014 рік – 3,7 %).

Також минулоріч розпочато реалізацію двох інвестиційних проектів у сфері відновлювальної енергетики:

- будівництво теплової електростанції потужністю 7500 кВт, що працюватиме на біопаливі в Козелецькому районі (ТОВ «Деснянська ТЕС»);

- будівництво комплексу з переробки органічних відходів (цукрового жому) в біогаз для виробництва електричної та теплової енергії в смт Линовиця Прилуцького району (ПАТ «Линовицький цукрокомбінат «Красний»).

 

За інформацією Держенергоефективності,
Департаменту житлово-комунального господарства та
паливно-енергетичного комплексу Чернігівської облдержадміністрації