back

Книги-лідери обласного конкурсу рукописів 2017 року представили публіці

28-12-2017 | 16:56

Учора, 27 грудня, в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбулася презентація книг «Час плоду» Володимира Кашки та «Книга радости» Юрія Ананка.

Обидва видання випущені коштом обласного бюджету за результатами конкурсу рукописів місцевих авторів. Електронні версії книг вже доступні у спеціальному розділі сайту облдержадміністрації.

 «Час плоду» — збірка, що містить романи «Картотека Пана Альфи», «Казання про ходіння в речі» та добірку есеїв.

—   Глибоко філософська і лірична книга спонукає читачів замислитися над своїм місцем у житті, — зазначила Наталія Утиро, головний бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук ОУНБ ім. Короленка.

Збірку Володимира Кашки упорядкувала і подала на конкурс його вдова Ганна.

У 1977 Володимир Кашка заснував у Бахмачі творче об’єднання ДАК, з якого згодом розвинулася Бахмацька літературна школа, її яскраві представники — Кость Москалець, Андрій Деркач, Микола Туз.

Літературним учнем Володимира Кашки є і його земляк, автор «Книги радости» Юрій Ананко.

«Книга радости» — збірка щоденникової та епістолярної прози. Як вказав у підзаголовку сам автор, це — «враження й відчуття, що побіжно намагалися ословитися в записах та листах і які більш-менш, начебто, вдалося причепурити».

Історик та публіцист Сергій Павленко зауважив, що книга, можливо, і не кожному припаде до смаку, однак вона, беззаперечно, є зразком літературної майстерності.

Презентовані видання високо оцінили очільниця обласного осередку Національної спілки письменників України Ганна Арсенич-Баран, редактор часопису «Літературний Чернігів» Михась Ткач, працівники бібліотеки ім. В.Г. Короленка.

Довідково.

Обласний конкурс рукописів місцевих авторів проводиться на Чернігівщині щороку для відбору книг, що видаються в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки.

У 2017 році прийом матеріалів на конкурс тривав з 29 травня до 3 липня, всього було подано 24 рукописи. Одинадцять із них члени комісії з питань підтримки місцевого книговидання включили до видавничого плану для видання бюджетним коштом.

Усі 11 книг вийшли друком до кінця року. Їх загальний наклад склав 2700 примірників. Найпершими видані та презентовані «Час плоду» Володимира Кашки та «Книга радости» Юрія Ананка. Саме вони за результатами рейтингового голосування посіли відповідно перше та друге місця у видавничому плані.

Після новорічних свят відбуватимуться презентації інших книг – переможців конкурсу рукописів. По тому видані твори будуть передані до бібліотек, навчальних закладів, громадських організацій та творчих спілок області задля задоволення потреб читачів Чернігівщини. Тексти презентованих книг будуть розміщені в електронному вигляді на веб-сайті Чернігівської ОДА.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
Світлини Сергія Павленка