back

Як українці долучаються до реалізації медичної реформи: підсумки Всеукраїнського туру «ЗміниТИ»

22-12-2017 | 12:24

Медичну реформу, проголосовану Парламентом цієї осені, підтримують у регіонах України. Лікарі, представники місцевої влади, в тому числі ОТГ, громадські активісти та експерти долучилися до розробки майбутніх змін, висловивши ряд вимог та пропозицій до реалізації реформи.

Учора, 21 грудня, в Українському кризовому медіа-центрі громадська організація «Центр UA» представила результати публічних консультацій у рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТИ» стосовно впровадження змін в системі охорони здоров’я.

Консультації проводилися впродовж 4 місяців в усіх областях країни. В обговоренні взяли участь фахівці Міністерства охорони здоров’я України та експерти коаліції Реанімаційний пакет реформ, а також представники місцевих органів влади, медичної спільноти, громадські активісти. Більше 2 тисяч українців долучилися до формування нової державної політики.

На Чернігівщині фахівці працювали у листопаді.

 

Читати також: Доступно — про реформування медицини

 

Ключовими проблемами імплементації медреформи лікарі назвали необхідність повторно отримувати ліцензію та акредитацію при реорганізації в некомерційні комунальні підприємства, застарілу матеріально-технічну базу, а також відсутність розуміння, за якими принципами обраховуватиметься вартість послуг спеціалізованої і високоспеціалізованої медичної допомоги. Медики очікують від МОЗу пропозицій щодо вирішення цих проблем, а також чітких роз’яснень стосовно взаємодії ланок медичної допомоги у перехідний період, якнайшвидшого визначення вимог до послуг від Національної служби здоров’я та розширення Національного переліку основних лікарських засобів.

В. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун зазначила, що Міністерство врахує результати публічних консультацій при підготовці підзаконних актів та прокомунікує відповіді на найбільш важливі питання, які ставили представники медичної спільноти та місцевого самоврядування:

Представники Міністерства проїхали з туром усю країну. Нашою метою була не одностороння комунікація, а діалог, якого в Україні так бракує між державою і громадянами. У Києві можна придумати якусь концепцію на папері, але щоб вона спрацювала, треба враховувати зворотний зв’язок практиків, людей у регіонах. Після туру «ЗміниТИ» ми обов’язково врахуємо зібрані пропозиції та думки при підготовці підзаконних актів та подальшій роботі Міністерства.

Збір та врахування позицій виконавців реформ та тих, на кого ці реформи вплинуть, перед прийняттям рішення має стати стандартом роботи виконавчої влади для успішної розробки та впровадження якісних змін.

Ми пересвідчились, що українці готові підтримувати проговорені та спільно розроблені зміни. Для реалізації ефективних реформ важливо збирати позиції, критику та побажання щодо змін від спільнот, на які впливають ці державні рішення. І обов’язково треба працювати з озвученими ризиками та враховувати доцільні пропозиції при розробці нової державної політики, – резюмувала виконавчий директор ГО «Центр UA» Інна Борзило.

До речі, результати публічних консультацій з питань реформи освіти, що також проводились у рамках туру «ЗміниТИ», будуть презентовані в січні 2018 року за участі представників Міністерства освіти та науки України спільно з аналітичним центром CEDOS.

Всеукраїнський тур «ЗміниТИ» проведено за фінансової підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», а також за підтримки Уряду Швеції.

 

За інформацією Міністерства
охорони здоров’я України