back

Про попередження торгівлі людьми — на профільній Міжвідомчій раді

21-12-2017 | 17:28

За даними Міжнародної організації з міграції, починаючи з 1991 року понад 260 тисяч українців ставали об’єктами торгівлі людьми. Це явище є злочином із стрімкою динамікою поширення. Серед осіб, яким встановлено відповідний статус постраждалого (з 2012 року), майже 65% — жертви трудової експлуатації.

З такої невтішної статистики розпочала свій виступ заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова під час Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми при облдержадміністрації, яка відбулася сьогодні, 21 грудня.

Члени ради розглянули низку питань. Зокрема, стан виконання Комплексної обласної програми підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2020 року в частині протидії торгівлі людьми.

Старший оперуповноважений відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Головного управління Національної поліції області Сергій Стефановський зауважив про стрімке зростання виявлених фактів торгівлі людьми на території області: у 2016 році — 3 випадки, цьогоріч — уже 11. В основному жертвами торгівців людьми стають дівчата з малозабезпечених сімей, яким вербувальники обіцяють величезні заробітки та влаштоване майбутнє. Найбільше вони потрапляють у тенета сексуального рабства в таких країнах як Китай, Туреччина, Кіпр.

Як повідомив заступник директора Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА В’ячеслав Голуб, всі 11 осіб отримали статус постраждалої особи.

Директор обласного центру практичної психології та соціальної роботи Тетяна Чала наголосила, що повагу до себе, до своєї особистості потрібно виховувати у людині з дитинства. Саме на це направлені низка освітніх методик, які впроваджуються спеціалістами центру в освітніх закладах області.

Старший офіцер відділу прикордонного контролю Штабу Чернігівського прикордонного загону Ірина Кудря зазначила, що у зв’язку з подіями на сході України стало важче контролювати переміщення осіб через кордон з Росією, адже серед потенційних жертв работоргівців чимало біженців.

Учасники ради акцентували на важливості взаємодії державних органів і громадських організацій у сфері протидії торгівлі людьми. Зокрема, відзначили ефективну співпрацю з Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини.

Ще одне питання розгляду — доступ до медичних послуг осіб з інвалідністю, громадян похилого віку, малолітніх дітей, що постраждали під час конфліктів та у постконфліктний період.

Заступник начальника Управління охорони здоров’я ОДА Володимира Пуліна зазначив, що в області пандусами забезпечені 77,9% медзакладів (при цьому лише чверть пандусів відповідають вимогам Державних будівельних норм України), 21,9% будівель оснащені кнопками виклику персоналу.

Для людей з вадами зору в закладах встановлюються тактильні таблички з інформацією, зазначеною шрифтом Брайля, та засоби орієнтації на шляхах руху (жовті круги). Цим оснащені обласний онкологічний диспансер, обласна стоматологічна поліклініка, поліклініка Чернігівської міської лікарні № 3, приймальне відділення та реєстратура Куликівської ЦРЛ, хірургічне відділення Бобровицької ЦРЛ.

Проводиться робота з виділення та технічного облаштування спеціальних місць для паркування транспортних засобів людей з інвалідністю у місцях паркування транспортних засобів на прибудинкових територіях лікувально-профілактичних закладів. За 2017 рік облаштовано 35 таких місць.

 

Читати також: Як зробити Чернігівщину безбар’єрною для всіх жителів

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації