back

Кабмін змінює умови для ведення бізнесу і розвитку промисловості

19-12-2017 | 09:15

Зростання економіки, визначене як ключовий орієнтир роботи Уряду, вимагає формування сприятливого ділового клімату в Україні, а також запровадження фундаментальних змін у системі державного нагляду та регуляцій. Про це зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман учора, 18 грудня, під час засідання Уряду, на якому розглядалися питання покращення бізнес-клімату та розвитку промисловості в Україні.

Серед учасників заходу — представники облдержадміністрацій. Чернігівщину представила в. о. першого заступника голови ОДА Юлія Свириденко.

Володимир Гройсман підкреслив, що перші кроки на шляху перетворень вже зроблено.

Регулярні зустрічі з бізнесом ніколи не залишаються без реакції, я завжди готовий та допомагаю, аби проблем у бізнесу не було, — сказав Прем’єр-міністр. — Але одна справа — конкретні випадки, інша — системні державні рішення, які дозволять розвиватися бізнесу.

За ініціативи Мінекономрозвитку Уряд скасував близько 300 урядових актів, які давно вже були неактуальними і лише створювали зайвий тиск на бізнес, а також ухвалив низку рішень на підтримку української промисловості.

Ми змінюватимемо підходи, які зупинять і унеможливлять будь-який державний «рекет». Я також підкреслюю і наголошую на особистій відповідальності керівників органів влади, які мають контролюючі функції. Я буду на стороні підприємців та чесного бізнесу і всіма зусиллями буду його захищати, — зазначив Глава Уряду і дав доручення контролюючим органам до 1 квітня 2018 року визначити основні галузеві ризики, яких потрібно уникати підприємцям, а також окреслити чек-лісти – правила проведення перевірок та моніторингу результатів цих перевірок.

Також Уряд спростив розміщення іноземних організацій в Україні, без додаткового погодження Генеральною дирекцією по обслуговуванню іноземних представництв. Це рішення прокоментував Перший віце-прем’єр міністр — Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів:

— Якщо іноземне підприємство та фінансова установа хоче купити нерухомість в Україні, зможе це спокійно робити без зайвої дозвільної роботи. Це ще більше відкриє Україну для міжнародних партнерів і сприятиме залученню інвестицій.

Камбін підтримав пропозицію Мінекономрозвитку скасувати необхідність проведення переоцінки запасів корисних копалин кожні 5 років, щоб зменшити додаткові витрати бізнесу, лібералізував умови використання касових апаратів.

Для забезпечення українських підприємств хімічної промисловості сировиною Уряд суттєво розширив переліки компаній, які отримують квоти на отримання та ввезення сировини без сплати акцизу.

Також серед прийнятих рішень — удосконалення механізмів розмитнення товарів у портах для пришвидшення контрольних процедур та мінімізації людського фактору в цьому процесі.

 

Довідково. У Чернігівській області для створення сприятливих умов для інвесторів (отримання швидких рішень замість бюрократичної багатомісячної тяганини) створені Агенція регіонального розвитку (комунікаційна платформа між бізнесом та владою) та комунальне підприємство «Надра Чернігівщини» (для спрощення отримання спецдозволів для інвесторів та поліпшення взаємодії з діючими надракористувачами).

З метою підтримки підприємницьких ініціатив в регіоні реалізується Програма розвитку малого і середнього підприємництва на 2017-2020 роки. Через Регіональний фонд підтримки підприємництва надається фінансово-кредитна підтримка суб’єктам малого бізнесу для реалізації інвестиційних проектів. Фінансування здійснюється за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів, а також коштів, повернутих за раніше наданими кредитами. Цього року Фондом профінансовано 3 підприємницькі проекти на суму понад 1,2 мільйона гривень.

Область обрано для участі в пілотній програмі, що фінансується коштом ЄС та має на меті підтримку областей та міст України у процесі формування та впровадження ефективної політики розвитку малого та середнього підприємництва (МСП). Починаючи з січня 2018 року, Чернігівська ОДА та міські ради Чернігова і Ніжина отримають широку методичну підтримку від команди експертів FORBIZ.

 

За матеріалами Кабінету Міністрів України
та Департаменту економічного розвитку Чернігівської облдержадміністрації