back

Ми обов’язково повернемося. Разом

18-12-2017 | 12:30

На цьому наголосив заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз під час спілкування з представниками Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України в Обласному молодіжному центрі. Саме тут учора, 17 грудня, зустрічали кримськотатарську делегацію — учасників обласної патріотичної акції «Мій Крим». Такий захід у Чернігові проходить вже другий рік поспіль. Його організатори — Чернігівська обласна державна адміністрація, Обласний молодіжний центр, громадська організація «Кримська громада».

Читати також: КРИМ – у серцях чернігівців

Минулого року серед поважних гостей був Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат трьох скликань Рефат Чубаров. Цьогоріч до акції долучилися його заступники Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров, аби підтримати прагнення внутрішньо переміщених громадян повернути окупований Крим до складу України. Ще зовсім недавно вони були ув’язнені російськими окупантами. Проте не зрадили власним переконанням.

 

 

Ільмі Умеров: «Ми всі з нетерпінням чекаємо повернення Криму до складу України. Але тут є один нюанс — потрібно обов’язково змінити статус території з автономної республіки на національно-територіальну автономію, де джерелом державності стане право на самовизначеність кримськотатарського народу».

 

 

 

Ахтем Чийгоз: «Такі заходи дуже важливі для становлення свідомості кожного українця, аби ворог не спекулював на нерозумінні справжньої ситуації у країні. Адже всім варто розуміти, що боротьба йде не тільки на сході, а й в Криму. Це наш спільний біль. Як ніколи, маємо триматися разом і підтримувати один одного».

 

 

 

Заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова: «Не можна скорити серце, віддане своєму народу. Наші поважні гості — яскравий тому приклад. «Мій Крим» — це не просто акція, це єднання думок, поглядів, переконань. Це відповідь ворогу на його загарбницьку поведінку».

 

Висловити солідарність з кримськотатарським народом та всіма мешканцями Криму, які були змушені покинути свої домівки, рятуючись від російської окупації, також приїхали голова громадської організації «Кримська родина» Аніфе Куртсеітова, представники кримськотатарського культурного центру, які представили свою мистецьку програму.

До речі, у цей день відбулося нагородження переможців конкурсу дитячих та юнацьких малюнків «Мій Крим». Всі роботи учасники заходу могли оглянути в Обласному молодіжному центрі. Також до уваги представлені полотна художників на кримську тематику, виставка фотографій минулорічної акції. Свої роботи привіз у Чернігів і художник-кераміст Рустем Скибин, який після анексії Криму переїхав до Києва.

Справжнім подарунком для присутніх став виступ чернігівського гурту «Лєна Іванова» з проектом «Музика війни». Цей проект унікальний, адже музиканти грають на інструментах, створених з використанням фронтових речей, стріляних гільз, частин зброї. Надихнула митців на такий ексклюзив виставка, що їздить по всій Україні, — «Військово-польовий АРТ».

Крім того, всі охочі переглянули документальний фільм Ігоря Піддубного «Крим — курорт суворого режиму». Також в облдержадміністрації відбулася зустріч кримськотатарської делегації з представниками органів влади, зокрема, заступниками голови ОДА Наталією Романовою і Сергієм Сергієнком, та громадської організації «Єдина родина Чернігівщини».

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації