back

В Ічні пройшла конференція «Розвиток переробної промисловості і сільськогосподарських підприємств: конкурентоспроможність продукції, добробут селян»

02-06-2012 | 10:05

1 червня в Ічні пройшла науково-практична конференція «Розвиток переробної промисловості і сільськогосподарських підприємств: конкурентоспроможність продукції, добробут селян». Участь у заході взяли голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, президент УСПП Анатолій Кінах, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, аграрний актив області.

Відкриваючи захід голова облдержадміністрації наголосив, що проведення науково-практичної конференції за такою темою обумовлене тим, що на сучасному етапі розвитку аграрний сектор України стає передовою галуззю економіки держави. Все більшої ваги набуває він і в економічно-господарському комплексі області.

За словами Володимира Хоменка, обласна державна адміністрація спільно з органами виконавчої влади, самоврядними структурами та господарюючими суб’єктами забезпечує реалізацію завдань Президентської Програми економічних реформ на 2010-2014 роки „Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”. Зосереджено зусилля на розробці та виконанні заходів Середньострокової програми соціально–економічного розвитку області на 2011-2015 роки “Чернігівщина 2015. Спільний шлях до добробуту”. Одним з пріоритетів цієї програми є покращення діяльності аграрного виробництва.

Розроблено програму розвитку агропромислового комплексу Чернігівської області до 2015 року, в якій визначено конкретні кроки щодо створення умов для залучення інвестиційних ресурсів у розвиток великотоварного виробництва сільськогосподарської продукції, в першу чергу тваринництва, харчової та переробної промисловості, інфраструктури сільських територій регіону.

Як зауважив керівник області, є певні результати проведеної роботи. В усіх категоріях господарств області за 2011 рік виробництво валової продукції сільського господарства склало 127,2 % до попереднього року. Позитивна динаміка зберігається і в поточному році.

Стратегічним напрямком розвитку агропромислового комплексу регіону – як переважно поліської зони – є тваринництво. Основними пріоритетами в галузі визначено розвиток молочного та м'ясного скотарства. «Основні пріоритети в галузі – це технічне оновлення, розвиток молочного і м'ясного скотарства, покращення якісних показників сільгосппродукції, розвиток переробки продукції з метою створення в регіоні замкнутого циклу – від поля до споживача.

В сільгосппідприємствах вдалося стабілізувати ситуацію щодо чисельності поголів’я худоби і птиці. Зростає продуктивність корів та прирости живої ваги худоби.

Постійне зростання питомої ваги сільськогосподарських підприємств області по чисельності ВРХ підтверджує правильність вибраного нами шляху щодо розвитку цієї галузі.

Так, в поточному році вирощування худоби та птиці складає 135% до її реалізації. Таким чином, область планово нарощує виробничу базу на майбутнє», - відзначив Володимир Хоменко.

Він також зауважив, що галузь тваринництва динамічно переоснащується в технічному плані відповідно до сучасних вимог.

Нині на Чернігівщині діють 32 сучасні доїльні зали. У минулому році введено в дію 4 молочні комплекси. Загалом за минулий рік у тваринницьку галузь області інвестовано 117 млн. гривень. У цьому році буде збудовано та реконструйовано 12 молочних комплексів на загальне поголів’я понад 11 тис. корів.

Зважаючи на роль тваринництва в області, ведеться робота над забезпеченням відповідної кормової бази. Завдяки раніше обраній керівництвом області стратегії розвитку молочного скотарства, кожна десята тонна молока, що виробляється у державі, припадає на сільськогосподарські підприємства Чернігівської області. Поряд із запланованим зростанням виробництва молока першочерговим завданням є його переробка.

Президент Українського союзу промисловців та підприємців Анатолій Кінах у своєму виступі зазначив, що належний розвиток аграрного сектору економіки можливий лише за умови ефективної взаємодії держави, суспільства, влади і бізнесу.

Анатолій Кінах наголосив, що соціальна відповідальність бізнесу не повинна перетворюватися у додаткове податково-фінансове навантаження. Це мають бути сучасні методи державного приватного партнерства, і бізнес має максимально на рівноправних, взаємовигідних умовах брати учать у реалізацї програм соціальних програм територій, де він розвивається.

"Зараз ми відпрацьовуємо дуже серйозну концепцію разом з урядом України щодо створення сучасних методів соціальної відповідальності бізнесу. Ця концепція вперше розглядається в нашій державі. Вона вимагає дуже серйозних підходів, включаючи прийняття відповідних законодавчих і нормативних рішень, деякі стимули у системі оподаткування з тим, аби бізнес максимально брав участь у формуванні сучасної інфраструктури: дороги, житло, підготовка кадрів тощо", - зазначив президент УСПП.

За словами президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка, Україна зараз упевнено перебуває у п'ятірці найбільших експортерів. Зокрема, перша у світі по виробництву олії, перша в цьому сезоні, який закінчується, з експорту ячменю, друга з продажу за кордон кукурудзи.

"Але в цілому ми приречені до того, щоб бути не у трійці, а у двійці експортерів аграрної продукції, тому що друге місце займає постійно Європейський Союз. Тому Сполучені Штати і Україна будуть визначати і цінову глобальну політику найближчі десятиліття, і звичайно будуть впливати за рахунок цього на геополітичні процеси", - наголосив Леонід Козаченко.

Під час конференції також обговорені питання ролі малих та середніх сільгоспвиробників у виробництві молочної продукції, міжнародного досвіду підтримки малих та середніх господарств, кредитної підтримки інноваційних проектів у сільськогосподарському секторі тощо.

Як повідомив Анатолій Кінах, за результатами науково-практичної конференції буде розроблено відповідну резолюцію.

Прес-служба облдержадміністрації