back

Боротьба з африканською чумою свиней: профілактика та реагування

14-12-2017 | 16:15

Як протидіяти розповсюдженню африканської чуми свиней та реагувати на спалахи цього захворювання – навчали фахівців ветеринарної служби області сьогодні, 14 грудня, у Чернігові.

Захід організований в рамках проекту «Україна: пом’якшення ризику та покращення інформованості про африканську чуму свиней» Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) спільно з Асоціацією «Свинарі України» та Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Серед розглянутих питань – актуальність та основні аспекти процедур зонування та компартменталізації; ознайомлення з проектом змін до Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней.

Значну увагу доповідачі приділили питанням запровадження заходів біобезпеки у свиногосподарствах та лабораторній діагностиці.

– На сьогодні в області чітко відпрацьовані та узгоджені між всіма відповідними службами заходи з ліквідації вогнищ АЧС, які проводяться на належному рівні. Проте основне наше завдання – недопущення виникнення випадків захворювання та розповсюдження інфекції. У першу чергу, в цьому мають бути зацікавлені самі господарники і чітко дотримуватись правил біобезпеки, оскільки лише силами ветеринарних й інших контролюючих служб проблему АЧС не вирішити, – наголосив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен.

Окрім теоретичних питань, для учасників семінару проведено практичне заняття – симуляційні вправи з реагування на спалах АЧС поблизу свинокомплексу.

Читати також: АЧС: що необхідно знати і чого дотримуватися

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації