back

Для кожної дитини — сімейне виховання

06-12-2017 | 12:00

У цьому переконані члени обласної міжвідомчої робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Профільну нараду провела вчора, 5 грудня, заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова, аби окреслити план дій на найближчий час.

Варто зазначити, що наразі в Україні реалізовується перший етап Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки. Представники Чернігівщини у кінці минулого місяця долучилися до тематичного Всеукраїнського установчого семінару-наради за участі Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби. Вкотре було наголошено на недопущенні передачі дітей на утримання державним установам та пріоритетності права дітей на батьківське виховання незалежно від стану здоров'я, рівня розвитку та соціального становища.

Читати також: На всеукраїнському рівні обговорюють реформування інтернатних закладів

До кінця ІІ кварталу 2018 року на Чернігівщині, як і в кожній області, має бути затверджений Регіональний план реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, а також плани трансформації кожного закладу. Відтак, до 15 лютого необхідно комплексно проаналізувати забезпечення прав дітей, провести інвентаризацію освітніх, медичних, соціальних, реабілітаційних послуг та кадрових ресурсів. Крім того, потрібно зробити аналіз мережі та контингенту закладів інституційного догляду та виховання дітей. Відповідні методичні рекомендації Мінсоцполітики надішле до 15 грудня.

Наразі ж профільні управління та служби мають внести пропозиції щодо подальшого функціонування мережі підпорядкованих закладів. Особлива увага — інформаційній кампанії. Адже через недостатнє або неякісне роз’яснення реформи в суспільстві існує певний опір і несприйняття змін.

Серед визначених завдань — створення на рівні кожної територіальної громади системи соціальних послуг для сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах. Це і патронат над дітьми, і наставництво, розвиток інклюзивної освіти тощо. Проте, найголовніше — недопущення потрапляння дитини до інтернатного закладу. До слова, на Чернігівщині налічується більше двох тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

— Ще раз підкреслюю: в основі реформування системи інституційного догляду знаходиться саме робота з сім’єю, її соціальна, матеріальна підтримка, своєчасне виявлення та надання допомоги, реалізація програм відповідального батьківства, — наголосила Наталія Романова.

За словами учасників наради, на сьогодні вкрай не вистачає кваліфікованих фахівців та відповідних послуг на місцях, в першу чергу в ОТГ. Потребує вдосконалення і механізм фінансової підтримки альтернативних форм виховання.

Також говорили під час наради про використання субвенції з державного бюджету на придбання/ремонт житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа. Так, цьогоріч Чернігівській області виділено понад 5,7 мільйона гривень. Наразі придбано чотири квартири та один будинок, 13 осіб даної категорії отримали соціальне житло.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації