back

Середня зарплата українців зросте до 10 тисяч гривень

05-12-2017 | 15:24

Цього року Кабмін більш ніж удвічі збільшив мінімальну заробітну плату, внаслідок чого зросли реальні зарплати в Україні. На 2018 рік Уряд передбачив подальше зростання мінімальної заробітної плати.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє: вже наступного року середня зарплата українців має зрости до 10 тисяч гривень. На його думку, достойний рівень оплати праці дозволить повернути кваліфіковані кадри в Україну.

Саме тому ми передбачаємо не тільки зростання мінімальної зарплати у 2018 році, а й середньої. Сьогодні цей показник становить 7400 гривень. Завдання на наступний рік — не менше 10 тисяч гривень, — підкреслив Володимир Гройсман.

Підняття зарплат стане можливим завдяки зростанню економіки

Прогнозований показник зростання економіки наступного року становить 3%. Це на 400 мільярдів гривень більше вироблених товарів та послуг, а отже — нові робочі місця і зарплати. Разом з тим, ухвалення ефективних управлінських рішень дозволить ще збільшити цей показник.

Підняття мінімальної заробітної плати не спричинить проблем для українського бізнесу

З початку поточного року рівень мінімальної зарплати встановлено на рівні 3200 гривень. Проте 10 місяців поспіль рівень середньої зарплати стабільно перевищує мінімальну вдвічі. При цьому зростання порівняно з показниками минулого року, за даними Державної служби статистики України, становить 35-37%. Тобто зростання зарплат дало пожвавлення української економіки.

Уряд проводить консультації з бізнесом щодо перспектив підвищення мінімальної зарплати

У бюджеті на наступний рік закладено мінімальну зарплату у 3753 гривні. Ця цифра погоджена з бізнесом і не стане глобальною проблемою для малих підприємств. У той же час Уряд готовий розглянути можливість підвищення мінімальної зарплати за результатами економічного розвитку країни в першому кварталі наступного року (відповідне рішення прописане в  проекті бюджету).

Урядові ініціативи сприятимуть подальшому зростанню економіки і полегшенню ведення бізнесу

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що розраховує на 3% економічного зростання у 2018-му. Він переконаний, що ця цифра може сягнути 5-7%. Це стане можливим завдяки поліпшенню інвестиційного клімату та сприянню ведення бізнесу в Україні. Верховна Рада України вже ухвалила законопроект, що припиняє ганебну практику тиску «силовиків» на бізнес. Віднині про так звані «маски-шоу» можна забути.

Також Уряд запропонує на розгляд Верховної Ради законопроект, що сприятиме покращенню інвестиційного клімату. Йдеться про відтермінування на 90 днів сплати ПДВ від ввезення технологічного обладнання для створення нових робочих місць в Україні.

— Наступного року ми зробимо ще один крок по технологічному переозброєнню національної економіки і виробництва: забезпечимо розстрочку податків на ввезення обладнання, яке використовуватиметься в українській промисловості. Нам потрібно відкривати можливості колективного залучення інвестицій в державний сектор економіки, — зазначив Прем’єр-міністр.

Крім того, за словами Володимира Гройсмана, на сьогодні в Україні налічується більше 3,5 тисячі державних підприємств, 90% з яких не несуть ніякого стратегічного навантаження. Вони неефективні, збиткові та є джерелом корупції.

— Інвестиції, нормальний бізнес-клімат, спрямування акцентованих рішень на підтримку інфраструктури, яку ми маємо оновлювати, — це все закладено в бюджеті, — наголосив очільник Уряду.

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету Міністрів України