back

У Чернігові відзначили Міжнародний день людей з інвалідністю

01-12-2017 | 12:32

Міжнародний день людей з інвалідністю встановлений ООН у 1992 році, він відзначається 3 грудня. Цей день не є святом, а покликаний привернути увагу суспільства до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності й благополуччя. За тим, як суспільство ставиться до людей з інвалідністю, в тому числі – до дітей, визначається рівень цивілізованості країни.

Сучасна державна політика України зосереджена на забезпеченні прав людей з інвалідністю задля їх участі в суспільному житті, виконанні зобов'язань за Конвенцією про права осіб з інвалідністю, впровадженні європейських підходів до розв'язання проблем цієї категорії громадян. Держава бере на себе відповідальність за учасників антитерористичної операції, які ціною свого здоров'я боронили територіальну цілісність країни. Нині на Чернігівщині проживає 228 інвалідів АТО.

Паралімпійці Чернігівщини, сімнадцятеро з яких представляють Україну у складі Національної збірної команди, постійно демонструють велику силу духу та впевнено здобувають перемоги на світових і європейських змаганнях.

Значна увага надається й включенню дітей з особливими освітніми потребами в суспільні відносини через створення інклюзивного освітнього середовища. В області значно зросла мережа закладів дошкільної, загальної середньої освіти з інклюзивним навчанням, створено три інклюзивно-ресурсні центри та обласний ресурсний центр із підтримки інклюзивної освіти. Вже відкрито 5 медіатек для дітей з інвалідністю на базі закладів загальної середньої освіти Чернігова й Корюківки, на черзі – облаштування медіатек у школах Городнянського та Ріпкинського районів. У 2016-2017 роках масштабно реконструйовано Обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, вперше в Україні стартував пілотний проект «Паліативна допомога дітям з інвалідністю з невиліковними прогресуючими хворобами психоневрологічного профілю».

«Дуже важливо інтегрувати цих діток у звичайне життя, щоб із 1-го класу вони навчалися в загальних школах і мали змогу спілкуватися, розуміти один одного. Це – теж система навчання», – наголосив голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч під час урочистих зборів з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю, який відбувся 30 листопада в Обласному філармонійному центрі фестивалів і концертних програм.

В рамках заходу, зокрема, експонувалася роботи образотворчого і декоративно-вжиткового мистецтва, авторами яких є люди з інвалідністю, діяла фото-виставка «Я такий, як ти». Вітали учасників зібрання й солісти Обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм та народного самодіяльного колективу «Сузір'я» обласного Будинку культури Українського товариства глухих. В ході офіційної програми – вручено принагідні відзнаки.

Розпорядженням голови Чернігівської обласної державної адміністрації за активну життєву позицію, значний особистий внесок у захисту прав та інтересів людей з інвалідністю, а також з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю Почесною грамотою обласної державної адміністрації нагороджено:

Коломійця Олексія Михайловича – спортсмена-інструктора штатної збірної команди України з плавання;

Трубенок Олену Василівну – виконавчого директора громадської організації «Голос батьків», м. Чернігів.

Подяку голови обласної державної адміністрації оголошено:

Гуньку Дмитру Анатолійовичу – тренеру-викладачу з плавання комунального закладу «Чернігівська обласна дитячо-юнацька спортивна школа інвалідів» Чернігівської обласної ради;

Власкіній Тетяні Володимирівні – перекладачу-дактилологу Чернігівської обласної організації «Українське товариство глухих»;

Луцику Миколі Сергійовичу – вчителю-реабілітологу відділення працетерапії та професійної орієнтації обласного Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів, м. Чернігів.

 
 
Прес-служба Чернігівської обласної державної адміністрації