back

На Чернігівщині активізують роботу з боржниками за послуги газопостачання

01-12-2017 | 11:34

Стан розрахунків населення області за спожитий природний газ розглянули учасники наради, яку вчора, 30 листопада, провів заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Сергій Сергієнко.

За даними Державної служби статистики в області рівень оплати населенням за спожиті житлово-комунальні послуги, включаючи погашення боргів попередніх періодів, без урахування електроенергії у січні-вересні цього року становив понад 75 % (по Україні – більше 93 %).

Так, розрахунки за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання склали біля 110 %, з водопостачання та водовідведення – понад 97 %, з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – більше 94 %, вивезення побутових відходів – близько 91 %.

Одночасно рівень оплати за газопостачання становив майже 56 %, що значно вплинуло на зменшення загального показника розрахунків населення Чернігівщини за житлово-комунальні послуги в цілому.

Як повідомив директор ТОВ «ЧЕРНІГІВГАЗ ЗБУТ» Іван Луста, основною причиною такої ситуації є те, що переважна частина населення області (70 % в опалювальний період) отримує субсидії. Через те, що фактичне споживання абонентами природного газу значно менше визначених соціальних нормативів, виникла переплата. Тому в міжопалювальний сезон, коли субсидію не призначали, частина споживачів не розраховувалась за газопостачання.

До речі, у травні цього року відповідно до вимог законодавства газопостачальне підприємство повернуло державі невикористані суми субсидій.

На кінець вересня заборгованість населення за спожитий природний газ становила понад 183 мільйони гривень. Про можливе відключення від газопостачання з початку року попереджені 7354 споживачі, загальний борг яких перевищив 40 мільйонів гривень. Відключені від газопостачання 1387 абонентів, сума боргу яких – майже 15 мільйонів гривень. Реструктуризована заборгованість у сумі біля 750 тисяч гривень 123 абонентам.

У ході обговорення ситуації Іван Луста зазначив, що після призначення субсидій у цьому опалювальному періоді держава компенсує частину наявної заборгованості населенню, і рівень розрахунків має значно підвищитись. Таким чином, загальний показник розрахунків за спожиті житлово-комунальні послуги в області покращиться. Проте за новими правилами, якщо споживач має борг за послугу, субсидія йому не нараховуватиметься.

– Треба, щоб люди чітко розуміли, яка в них ситуація з оплатою газопостачання, чи існує заборгованість, а також можливі наслідки несвоєчасних розрахунків. Аби не залишити жителів області взимку без опалення, необхідно активізувати інформаційну-роз’яснювальну кампанію серед населення та запропонувати боржникам механізм погашення наявної заборгованості, зокрема за рахунок реструктуризації, – наголосив заступник голови облдержадміністрації.

Він запропонував керівнику ТОВ «ЧЕРНІГІВГАЗ ЗБУТ» посилити роботу з інформування населення. Зокрема, звернутися до мешканців області через засоби масової інформації, а також розмістити дані про стан розрахунків абонентів на квитанціях з оплати.

Крім того, Сергій Сергієнко доручив Департаменту ЖКГ та ПЕК ОДА тримати на контролі стан розрахунків за житлово-комунальні послуги в області та сприяти підприємствам-надавачам послуг у проведенні інформаційно-роз’яснювальної кампанії серед споживачів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з
громадськістю Чернігівської облдержадміністрації