back

На Чернігівщині обговорюють започаткування конкурсу для журналістів, що пишуть про децентралізацію

30-11-2017 | 10:45

Учора, 29 листопада, у приміщенні Чернігівської обласної ради відбулося засідання робочої групи з розробки проекту рішення сесії облради «Про заснування премії для відзначення переможців обласного конкурсу журналістських робіт із тематики реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади».

Мова йшла про запровадження премії для нагородження переможців конкурсу журналістських робіт, присвячених перевагам і здобуткам реформи децентралізації влади на Чернігівщині, кращим практикам, ініціативам та позитивним зрушенням в розвитку громад.

Як зазначив очільник робочої групи, голова обласної ради Ігор Вдовенко, реформа місцевого самоврядування і децентралізації активно просувається на Чернігівщині, але поза межами об’єднаних громад жителі мало обізнані з тонкощами цього процесу і нерідко стають жертвами маніпуляцій. Саме тому обласній раді як представницькому органу варто заохочувати журналістську спільноту до активнішого висвітлення реформи і відзначати тих медійників, які демонструють свою фаховість у цьому питанні та дотримуються журналістських стандартів.

Проект положення про запровадження премії для відзначення переможців конкурсу розроблено відповідно до методології Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» за участі експертів, які працюють у напрямку реформи місцевого самоврядування, а також із залученням представників журналістських об’єднань.

За словами секретаря робочої групи Андрія Подорвана, в основу проекту покладено дворічний досвід Всеукраїнського конкурсу журналістських робіт з тематики «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади», яку було розроблено за Програмою Ради Європи. У 2017 році подібний конкурс вже на місцевому рівні проводився у 3 областях.

Пропонується, що Премією для відзначення переможців обласного конкурсу журналістських робіт із тематики реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади можуть нагороджуватись журналісти (творчі працівники медійної сфери) Чернігівської області, у тому числі штатні і позаштатні працівники засобів масової інформації, а також особи, які займаються незалежною творчою діяльністю, працівники інформаційних підрозділів та прес-служб органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Чернігівської області.

Конкурс проводитиметься щорічно. Він передбачає збір та оцінювання журналістських робіт у чотирьох номінаціях: «Онлайн-публікація», «Публікація в друкованих ЗМІ», «Радіоматеріал», «Відеоматеріал, телепрограма, відеосюжет». По троє переможців у кожній з чотирьох номінацій планується преміювати дипломами та грошовою винагородою. Урочисте підбиття підсумків Конкурсу та нагородження Премією проходитиме у рамках заходів із нагоди Дня місцевого самоврядування. Збиратиме і оцінюватиме роботи місцевих журналістів Конкурсна комісія, до складу якої включатимуться представники депутатського корпусу, інститутів громадянського суспільства, регіональних відділень медіа-організацій, а також експерти у галузі місцевого самоврядування та реформи децентралізації влади.

Конкурсні роботи оцінюватимуться з урахуванням критеріїв актуальності і значущості, фаховості, креативності, дотримання етичних норм і журналістських стандартів.

Роботи, подані учасниками на Конкурс, мають висвітлювати питання реформи децентралізації влади у Чернігівській області, аспекти реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», фінансової децентралізації, зосереджуватись на прикладах діяльності органів місцевого самоврядування в Чернігівській області з питань соціально-економічного та суспільно-політичного розвитку територій тощо.

Члени робочої групи дійшли згоди щодо принципових положень проекту та обговорили його технічні деталі. Зокрема, торкнулися часових рамок проведення конкурсу, порядку встановлення заохочувальних відзнак.

Найближчим часом робота над удосконаленням запропонованого положення продовжуватиметься. По тому, найпевніше — до кінця цього року або на початку наступного року, проект рішення буде винесено на розгляд депутатів обласної ради.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації