back

Дещо про розвиток туризму на Чернігівщині

28-11-2017 | 14:50

За 9 місяців поточного року природні парки області та дендропарк «Тростянець» відвідало понад 11 тисяч осіб, що на 17% більше ніж минулого року.  На 8% збільшилася кількість охочих оглянути музеї та заповідники Чернігівщини.

Популярністю користується також Менський зоопарк, який цьогоріч прийняв майже 39 тисяч відвідувачів.

Збільшення потоку екскурсантів знайшло своє відображення і в місцевих бюджетах: за рік сума надходжень туристичного збору зросла на 41% та склала понад 300 тисяч гривень.

Довідково. На державному обліку в області перебувають більше 9 тисяч пам’яток культурної спадщини, 1900 з них  національного значення. 
14 населених  пунктів області включено до переліку історичних населених місць України, три з них мають тисячолітню історію (м.Чернігів, м. Новгород-Сіверський, смт Любеч). Працює 37 музейних закладів, у тому числі 3 національні заповідники. На Чернігівщині нараховується понад 75 колективних засобів розміщення (готелі, хостели, туристичні комплекси тощо).

Набирає обертів розвиток фестивальний та  активний туризм. Найбільш масові заходи: фестиваль авторської пісні та Міжнародний молодіжний фестиваль «Івана Купала  на Голубих озерах», фестиваль «Київська Русь» у Любечі, фестиваль національних культур «Поліське коло», літературно-мистецьке свято «Седнівська осінь», «Зелена сцена» у Чернігові та багато інших.

Однак найбільш популярними залишається екскурсійний, екологічний/зелений, сільський та активний відпочинок. На сьогодні в області відпочинок на селі пропонують більше 40 садиб та баз. Основні центри сільського туризму знаходяться в Чернігівському, Коропському, Ічнянському, Ріпкинському районах та передмісті Чернігова. Найбільш відомі: «Соколиний хутір», «Андріївські озера», «Кінний двір» та інші.

Позитивним кроком для розвитку галузі в області є ремонт покриття на ділянках доріг, якими пролягають туристичні маршрути. За рік відремонтовано 36 кілометрів автодороги державного значення М-01 Київ – Чернігів – Нові Яриловичі.

До кінця поточного року планується тестовий запуск окремого туристичного порталу Чернігівщини.

Рекомендації від гостей області: необхідно доопрацювати режим роботи деяких туристичних об’єктів з урахуванням можливості екскурсійних послуг; покращити транспортне сполучення маршрутів; передбачити додаткові контейнери для збору сміття (додаткове прибирання) у місцях масового відпочинку.

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
за інформацією Департаменту  культури і туризму, національностей та релігій  Чернігівської ОДА