back

«Інвестиції & Децентралізація»: громади Чернігівщини навчали бути успішними

24-11-2017 | 15:13

Створення ОТГ у розпалі. Громади Чернігівщини, оцінивши здобутки першопрохідців реформи, стали дещо сміливішими. Кожен усвідомлює — підтримка від держави є, і вона суттєва, однак час вчитися заробляти самостійно.

Одне з джерел розвитку — інвестиції. Саме про те, як представити свою ОТГ якомога вигідніше, де шукати інвесторів та що їм пропонувати, говорили на Регіональному форумі «Інвестиції & Децентралізація». 

Організатори: Чернігівська обласна державна адміністрація та Чернігівський відокремлений підрозділ установи «Центр розвитку місцевого самоврядування». Участь у заході беруть представники Мінрегіону та Мінекономрозвитку, посольств, а також місцеві владці та очільники громад.

Учасники спілкувалися за 4 напрямами:

- децентралізація, тенденції регіонального розвитку, нові можливості для забезпечення спроможності громад. Обмін досвідом та демонстрація кращих практик розвитку місцевого самоврядування;

- смарт-спеціалізація громади та формування комфортного середовища для інвестора;

- можливості залучення коштів державних програм та позабюджетних ресурсів для реалізації проектів розвитку громад;

- лідерство, ініціативність та кваліфіковане кадрове забезпечення в громадах — умова зростання.

Пряма мова

Валерій Куліч, голова ОДА: Діюча досі, радянська, модель управління – існуючий поділ на райони, зокрема – не відповідає сучасним умовам і потребам Чернігівщини – стримує розвиток територій. Опорою ж для розвитку регіону є спроможні громади. А інвестори, в свою чергу, є опорою розвитку цих громад.
Чернігівщина – серед лідерів за темпами спроможних об’єднань. 16 з 30 ОТГ вже зараз ефективно працюють у форматі прямих міжбюджетних відносин. Цей Форум – майданчик здобуття нових додаткових можливостей, для того, щоб ділитися досвідом та презентувати себе», – Валерій Куліч, голова Чернігівської ОДА на Регіональному форумі «Інвестиції & Децентралізація».

 

Лілія Попова, начальник відділу Мінрегіону України: Чернігівщина досить потужно заявила про себе у процесі децентралізації. Вертіївську, Парафіївську, Макіївську, Корюківську, Кіптівську громади беруть за приклад. Все частіше для пілотних ініціатив обирають саме Чернігівську область. Однак працювати ще є над чим. Зокрема варто звернути увагу на вдосконалення навичок написання проектних заявок для вітчизняних та іноземних грантів.

 

 

Роман Жатко, радник з економічних питань Посольства Словаччини в Україні: Сьогодні у залі є представники Міжнародного трейд-клубу. Мета його діяльності — інформування іноземних дипломатів про економічний, експортний, науково-технічний потенціал усієї України. Нам цікаво працювати не лише зі столицею чи обласними центрами, а й невеликими населеними пунктами, що мають бажання розвиватися.

 

 

Ірина Кудрик, директор Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування: Власне, у кожного є свої здобутки, але найбільше залучених зовнішніх ресурсів і інвестицій, мабуть, в Кіптівській громаді. Кілька міжнародних проектів реалізувалося саме в цій громаді. Важливо, аби всі, хто задіяний у процесі децентралізації, комунікували один з одним. Робимо одну справу.

 

 

Володимир Кучма, Кіптівський сільський голова: Ми були першопрохідцями зі створення ЦНАПУ. Перед нами часто зачиняли двері. Зараз же їдуть з усієї України переймати досвід.  

 

 

 

Євгеній Радовенюк, головний виконавчий директор ТОВ «Баришівська зернова компанія»: Великих інвесторів цікавить комплексний підхід. Шукайте можливості запропонувати бізнесу якомога більше саме на вашій території. Чим більшу додану вартість продукції зможе отримати підприємець, тим більше коштів він вкладатиме.

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації