back

Про погашення боргів із зарплати — на профільній комісії в ОДА

23-11-2017 | 14:25

Чергове засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат відбулося в Чернігівській облдержадміністрації сьогодні, 23 листопада, під головуванням заступника голови — керівника апарату ОДА Наталії Романової.

Як повідомила заступник директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Катерина Тимощенко, на 1 листопада загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств становила 13,2 мільйона гривень — на 500 тисяч менше, ніж на початок цього року. При цьому в жовтні сума боргу скоротилась на 1,3 мільйона по відношенню до попереднього місяця.

Зменшилась і кількість підприємств-боржників — з 33 до 27. Не мають боргів із виплати заробітної плати підприємства 17 районів області (Бахмацького, Борзнянського, Варвинського, Городнянського, Ічнянського, Корюківського, Куликівського, Ніжинського, Н.-Сіверського, Носівського, Прилуцького, Семенівського, Сновського, Сосницького, Срібнянського, Талалаївського, Чернігівського), а також міста Прилук.

84% боргів акумулюються в Чернігові та Ніжині. Чернігівські підприємства заборгували майже 8,6 мільйона гривень, ніжинські — 2,5 мільйона. Серед найбільших боржників: ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» (2,7 мільйона гривень), Чернігівська філія ПП «Компанія „ІнексУкрПаркет“» (1,1 мільйона), ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» (1,3 мільйона), ПАТ "Облтеплокомуненерго" (1,2 мільйона).

У жовтні на 13 економічно активних підприємствах області вдалося на 1,5 мільйона гривень скоротити заборгованість, проте вона все ж складає 6,7 мільйона гривень. Борг на 10 підприємствах-банкрутах — 4,6 мільйона гривень, на 4 економічно неактивних підприємствах — 2 мільйони.

Така ситуація обумовлена, зокрема, недостатньою кількістю замовлень за прямими договорами, відсутністю державного замовлення, зниженням обсягів попиту та реалізації продукції. Вливає на рівень заборгованості й відсутність купівельного попиту на майно банкрутів, наявність арештів на їх майно, припинення господарської діяльності.

Для забезпечення дотриманням суб’єктами господарювання області діючого трудового законодавства в частині своєчасної виплати заробітної плати відповідна робота здійснюється Управлінням Держпраці в області. Так, з початку року на підприємствах Чернігівщини виявлено понад 500 порушень стосовно оплати праці. По 280 справам винесено рішення щодо накладення штрафних санкцій у розмірі 3,5 мільйона гривень. 223 суб’єкта господарювання вже сплатили понад мільйон гривень. На виконання приписів державних інспекторів виплачено 26,3 мільйона гривень заборгованості із зарплати 7 тисячам працівників. Про це зазначила заступник начальника Управління Держпраці Ірина Хоменко.

Заступник голови – керівник апарату ОДА Наталія Романова наголосила:

Виплата заробітної плати — пріоритетне завдання як органів влади, так і роботодавців. Проте частина підприємств поки що не дотримується графіків погашення заборгованості. Враховуючи як об’єктивні, так і суб’єктивні причини, необхідно докласти максимум зусиль, аби працівники вчасно отримували зароблене.

 


 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації