back

Президент наголошує, що захист прав дітей є пріоритетом діяльності всіх гілок влади та Уповноваженого з прав дитини – Юрій Павленко

30-05-2012 | 08:16

Президент України Віктор Янукович наголошує на важливості максимально повного дотримання прав дітей та їх захисту, виконання всіх відповідних зобов’язань центральної та місцевої влади. Глава держави зазначає, що йдеться про один із пріоритетів роботи влади та Уповноваженого Президента з прав дитини. Про це сказав Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час презентації результатів опитування дітей у рамках проекту «Права дітей в Україні: реалії та виклики після 20 років Незалежності».

«Перший і головний висновок дослідження – це те, що наші діти кращі за нас», - наголосив Юрій Павленко. Він зазначив, що надзвичайно важливим є, наскільки щасливими почуваються діти. 83% дітей сказали, що відчувають себе такими. Зокрема, у віковій групі 10-13 років цей показник сягнув 87%, у групі 16-17-річних він становив 77%.

Більшість опитаних дітей, які вказали свою задоволеність окремими сферами життя (матеріальним становищем сім’ї, житловими умовами, одягом, харчуванням, здоров’ям, ставленням до себе в сім’ї та в навчальному закладі, можливістю вільно висловлювати свою думку та доступністю потрібної інформації), зазначили, що відчувають себе щасливими, зауважив Уповноважений з прав дитини.

Він також повідомив, що найбільшою довірою у дітей користуються батьки (97%), діти також довіряють своїм братам і сестрам, одноліткам. Крім цього, діти назвали відомих спортсменів та артистів. Досить високим є також рівень довіри до ЗМІ. «Загалом дослідження показало, що у дітей сьогодні немає кумирів. Головні кумири дітей - це мама і тато», - констатував Юрій Павленко.

Уповноважений з прав дитини наголосив, що значна частина дітей під час опитування говорила про брак спілкування з батьками. Зокрема, 72% дітей зазначили, що в будні дні спілкуються з батьками не більше години. «Більше години на день спілкуються з батьками в будні лише 28% дітей, і 45% – у вихідні», - зауважив він. Навіть у вихідні дні 55% дітей спілкуються з батьками не більше години.

Щодо фізичного насильства в сім'ї дослідження показало: у 10% сімей України воно застосовується як форма покарання дитини. «У 60% сварять дитину за провину, зокрема в грубій формі - це можна розцінювати як психологічне насильство у ставленні до дитини», - сказав Ю.Павленко, нагадавши - фізичне покарання дитини заборонене чинним законодавством. «Якщо замислитися, скільки це - 10%, то понад 800 тисяч дітей в Україні страждають від фізичного покарання, від побиття в родині», - додав він.

Уповноважений Президента України з прав дитини також зазначив, що сьогодні лише третина дітей знають, з якими саме питаннями і до кого вони можуть звернутися по допомогу. «В рамках опитування я отримав 1491 запитання-пропозицію від дітей, які ляжуть в основу моєї подальшої діяльності», - наголосив Юрій Павленко.

«Результати дослідження також стануть основою для Річного звіту з діяльності Уповноваженого Президента з прав дитини та будуть використані для розробки пропозицій для органів виконавчої влади щодо посилення роботи із забезпечення та захисту прав дітей в Україні», - підкреслив він.

Джерело: Офіційне інтернет-представництво Президента України