back

На Чернігівщині думають,що запропонувати ЮНЕСКО

14-11-2017 | 16:45

Профільна робоча група, створення якої ініціювала Громадська рада при ОДА, представники відповідних структурних підрозділів органів виконавчої влади та місцевого самоврядування сьогодні радилися зі столичними експертами щодо того, який з історичних об’єктів пропонувати до списку ЮНЕСКО. Серед варіантів — Спасо-Преображенський та Борисоглібський собори, Катерининська церква, Дитинець, чи увесь «Історичний центр міста».

Читати також: Дитинець може увійти до спадщини ЮНЕСКО

Однак, всі вони, з тих чи інших причин, на думку зібрання, не зможуть пройти жорсткий відбір.

— Дитинець — надто малий, до Спасо-Преображенський собору та Катерининської церкви будуть питання щодо автентичності, «Історичний центр міста» — надто поширена назва. 

Чернігів закохує в себе з першого погляду. На мою думку, ефективніше буде подати заявку до номінації «Культурні ландшафти». Об’єкт — історико-культурний ландшафт Чернігова, а це майже увесь правий берег Десни (Дитинець, Катеринка, Єлиця тощо), — резюмує генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська.

До слова, була думка долучити чернігівські пам’ятки до списку заповідника «Софія Київська», що вже є Всесвітньою спадщиною. За таких умов сіверські об’єкти потрапили б до попереднього списку, однак і в такому варіанті потрібна низка доопрацювань.

Із пропозицією щодо «Історико-культурного ландшафту Чернігова» погодилися і представники Громадської ради при Міністерстві культури України.

Наразі гостро стоїть питання розроблення історико-архітектурного опорного плану міста. Адже без цього документу, на думку експертів, всі зусилля будуть марними.

Поділитися досвідом правильного формулювання номінаційної заявки готові Чернівці (Національний університет імені Юрія Федьковича — один з 7 об’єктів України, що охороняється ЮНЕСКО).

Пакет документів необхідно подати до 2 лютого наступного року.

— Чернігівська ОДА зацікавлена, аби  місцеві перлини увійшли до Всесвітньої спадщини. Цей статус убезпечує пам’ятки, а також — це гарний шанс заявити про область на увесь світ, —  акцентує директор Департаменту Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександр Левочко.

Про підтримку ініціативи та її важливість говорив і перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації