back

Відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

28-05-2012 | 17:50

28 травня заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко провів чергове засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу спільно із постійною комісією з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЄС обласної ради.

В режимі діалогу учасники засідання обговорили низку питань, пов’язаних із соціально-небезпечними хворобами такими як туберкульоз та ВІЛ/СНІД. Відкриваючи засідання, Віктор Тканко наголосив на тому, що епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу є надзвичайно актуальними соціально-політичними та медичними проблемами сучасного суспільства і нашої області зокрема.

За його словами, на Чернігівщині на виконання Закону України «Про затвердження Загальнодержавної Програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки» виконується відповідна обласна Програма.

У зв’язку із закінченням дії Загальнодержавної програми та на виконання Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» в області розроблена програма на 2012-2016 роки, яка представлена для затвердження на розгляд сесії обласної ради.

Програма має за мету подальше поліпшення епідемічної ситуації шляхом реалізації державної політики, що ґрунтується на принципах забезпечення загального та рівного доступу населення до якісних послуг із профілактики, діагностики та лікування туберкульозу. Згідно з даними, в області під наглядом перебуває понад 2500 ВІЛ-інфікованих та 300 хворих на СНІД. Зареєстровано вперше у 2011 році 481 ВІЛ інфікований, за 4 місяці 2012 року - 171.

В області забезпечений широкий доступ населення до однієї із головних ВІЛ–сервісних послуг - це консультування та тестування. Проконсультуватися та здати кров для обстеження на ВІЛ можна у будь-якому медичному закладі області. Протягом 2011 року охоплено тестуванням на ВІЛ 112500 осіб, що становить 10,3% населення області (2012 рік - 3% ).

Кількість обстежень за рахунок коштів місцевого бюджету становить 63,5% від загальної кількості обстежень. Чернігівська область протягом чотирьох останніх років займає 1 місце серед областей України за кількістю обстежень на ВІЛ за кошти місцевого бюджету і це показує позицію і відношення місцевої влади до проблеми ВІЛ – СНІДу. Це дало змогу забезпечити реальну доступність населення до безоплатного тестування на ВІЛ, а значить забезпечити право кожному жителю області знати свій ВІЛ-статус і таким чином, забезпечити йому право на лікування і життя, а спеціалістам - знати реальну епідеміологічну картину і приймати адекватні управлінські рішення.

«Ми з вами добре розуміємо, - звернувся до присутніх заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко, - що питання полягає не в кількісних показниках охоплення, а в якісних». «Подальша динаміка епідпроцесу залежатиме від масштабів профілактичної роботи серед населення, спрямування на тестування на ВІЛ контингентів з груп ризику та забезпечення їх засобами профілактики та лікування», - зазначив він.

Позитивно, що в останні роки спостерігається стала тенденція до зниження захворювань на ВІЛ-інфекцію у віковій групі 15 - 25 років (10%), що може свідчити про ознаки стабілізації епідемічної ситуації з ВІЛ-інфекції у цій віковій групі через зміну поведінки молоді на менш ризиковану. Знижуються темпи приросту захворюваності населення на ВІЛ-інфекцію, рівень передачі ВІЛ від матері до дитини.

Першість в області за часткою споживачів ін’єкційних наркотиків серед загальної кількості ВІЛ-інфікованих мають м. Прилуки - 60% (120 осіб), високий показник у Прилуцькому районі – 25% (20 осіб). На цих же адміністративних територіях найвищий та високий ( відповідно) показники поширеності ВІЛ-інфекції (м.Прилуки 393,9 на 100 тис. населення; Прилуцький район – 241,7 9; область 226, 8).

В ході засідання були заслухані представники влади, громадських організацій, медичних установ м. Прилуки та Прилуцького району щодо стабілізації ситуації в районі та місті. Підсумовуючи засідання, Віктор Тканко звернув увагу на те, що перспектива майбутнього залежить, насамперед, від пошуку оптимальних шляхів розв’язання проблеми збереження та зміцнення здоров’я населення.

«Усі верстви населення мають право на участь у профілактичних програмах протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, наркоманії, постійний доступ до базової інформації про ВІЛ/СНІД», - додав він та закликав присутніх забезпечити чітку координацію зусиль органів державної влади та громадських організацій, об’єднань молоді у сфері запровадження здорового способу життя, як одного з напрямів державної молодіжної політики.

За результатами засідання готується відповідне протокольне рішення.

Управління у справах преси та
інформації облдержадміністрації