back

Про трагізм Другої світової війни — устами молоді

06-11-2017 | 10:15

«Жити, пам’ятаючи» — під такою назвою наприкінці минулого тижня у Чернігові відбулася акція, присвячена 75-річчю масового вивезення у 1942 році населення України в Німеччину. Участь у ній взяв голова Української спілки в’язнів – жертв нацизму Маркіян Демидов.

З історіями двох мужніх та сильних духом жінок, які пережили ті страшні події, — Ізабелли Єльнікової та Ганни Гришаєвої — учасники акції мали змогу ознайомитися в Обласному молодіжному центрі. Хоча героїні були присутні на заході, розповідали не вони, а гості із Дніпра — історико-документальний «Театр спогадів». Його актори — учні навчально-виховного комплексу № 122 (місто Дніпро), а репертуар — 11 біографій в’язнів – жертв нацизму.

Марія Терентєва, учениця школи № 122, учасниця театру: «Усі ці історії для мене дуже важливі і є своєрідною школою життя. Адже це діти мого ж віку, які пережили надскладні випробування. Сподіваюся, що на нашу долю ніколи не випадуть такі труднощі».

Валерія Сороцька вже студентка, проте продовжує грати у «Театрі спогадів»: «Для нас, підростаючого покоління, це приклад справжнього патріотизму, мужності та героїзму. Знайомлячись з кожною історією, відчуваєш відповідальність за своє майбутнє і власне життя».

До речі, «Театр спогадів» знаний не лише в Україні, а й в Білорусі та Польщі.

Цей соціальний волонтерський проект реалізовується вже протягом 15 років за підтримки німецького фонду «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» та Дніпровського обласного відділення Української спілки в’язнів – жертв нацизму.

Єльнікова Ізабелла: «Пишучи ці прості «Спогади» для свого онука Михайла, я навіть подумати не могла, що моя книга буде відома загалу і її сприйматимуть з такою цікавістю. Написала те, що думала і відчувала. Це не лише моя історія, а мільйонів тих, хто на рівні зі мною пережив усі жахіття нацистського поневолення».

Довідково. За оцінками дослідників, 13,5 мільйона іноземних робітників працювали на примусових роботах на території Німеччини та окупованих нею країн під час Другої світової війни: військовополонені, в’язні концтаборів, цивільні особи. 8,4 мільйона цивільних громадян походили з країн Західної і Східної Європи. Із них близько трьох мільйонів було вивезено з території СРСР, зокрема 1,7–2,4 мільйона — українців.

Читати також: 18 січня — День пам’яті: 75 років від початку примусового вивезення населення України в Німеччину

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації