back

Про зміни в будівельній галузі — на прес-брифінгу в ОДА

02-11-2017 16:25

Світовий банк днями оприлюднив рейтинг ведення бізнесу. За показником отримання дозволів на будівництво Україна має покращення на 105 пунктів — із 140-го місця піднялася на 35-те. Про це повідомив сьогодні, 2 листопада, голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев під час прес-брифінгу в рамках його робочого візиту до Чернігова. Посадовець зазначив, що такі зрушення відбулися, зокрема, завдяки змінам законодавства у сфері містобудівної діяльності. Мова йде про закон № 1817, який набрав чинності 10 червня цього року.

При прийнятті нового закону про містобудівну діяльність враховано кращі європейські практики. Відтепер порядок оформлення документів на будівництво визначається за класами наслідків: незначним, середнім і значним. Будівництво об’єктів двох останніх класів здійснюватиметься виключно за дозволом, що зробить неможливим незаконне будівництво, у тому числі, житлових комплексів, соціальних об’єктів, офісних центрів тощо.

У той же час, спрощено дозвільну процедуру для незначного класу наслідків — а це 80% від загального обсягу будівництва.

— Прийняття закону суттєво спростило життя і підприємцям, і звичайним громадянам. Дерегуляція, зокрема, спрощення дозвільної документації дає можливість розвитку для бізнесу, робить Україну більш привабливою для інвесторів, — зазначив народний депутат України Олександр Кодола.

Пряма мова Олександра Кодоли:

Олексій Кудрявцев підтвердив, що малий і середній бізнес, який є основною рушійною силою будівельної галузі, відтепер практично немає відмов у будівництві (за останній місяць лише декілька відмов по всій країні). При цьому в рази зменшилися випадки незаконного будівництва.

Сьогодні немає шансів для тих непорядних забудовників, які декларували одне, а будували інше, — наголосив голова Держінспекції та запевнив, що наразі напрацьовуються наступні законодавчі ініціативи, які мають внести позитивні зміни у сферу містобудування.

Також Олексій Кудрявцев зауважив, що Державна будівельна інспекція сьогодні змінює вектор своєї діяльності:

ДАБІ з так званого карального органу перетворюється на орган, який надає допомогу, більше консультує, стає обличчям до всієї будівельної галузі.

Пряма мова Олексія Кудрявцева:

Заступник голови Чернігівської ОДА Сергій Сергієнко зауважив, що завдяки законодавчим змінам на місцевому рівні вже відчутне зменшення навантаження на будівельників та проектантів, що значно спростило систему отримання дозволів:

— Відтепер є більше можливостей для розвитку малого і середнього бізнесу, для надходження інвестицій. Проте на сьогодні ще є суперечності в законодавчій базі, які треба опрацьовувати. Чернігівська область готова надати свої пропозиції.

Пряма мова Сергія Сергієнка:

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода