back

Питання залучення інвестицій в економіку області та будівництва доступного житла розглянули на засіданні Регіонального комітету з економічних реформ

25-05-2012 | 16:15

Про залучення інвестицій в економіку області у 2011 році, заходи щодо активізації інвестиційної діяльності в 2012 році та організацію в області роботи по будівництву доступного житла із здешевленням вартості іпотечного кредитування йшлося на розширеному спільному засіданні Регіонального комітету з економічних реформ і ради вітчизняних та іноземних інвесторів у Чернігівській області, яке 25 травня провів голова облдержадміністрації Володимир Хоменко. У засіданні взяли участь члени Регіонального комітету з економічних реформ, ради вітчизняних та іноземних інвесторів, голови районних державних адміністрацій, районних рад, Чернігівський, Ніжинський, Прилуцький міські голови.

Відкриваючи засідання, Володимир Хоменко зазначив, що Глава держави наголошує на необхідності надати економіці додаткового поштовху, пошуку додаткових необхідних стимулів її розвитку та покращенні інвестиційного клімату - в першу чергу щодо захисту прав власності, створення ефективного механізму взаємодії держави та бізнесу. Інвестиції – це той фундамент, на якому базується розвиток економіки. Вони виступають найважливішим засобом забезпечення структурних зрушень у господарському комплексі, технічного прогресу, зростання продуктивності праці та доходів населення. Темпи зростання виробництва напряму залежать від обсягу вкладених інвестицій, тому надзвичайно важливо створити сприятливі умови для розвитку інвестиційного середовища та успішного провадження господарської діяльності, ширшого залучення, поряд з внутрішніми, іноземних інвестицій на взаємовигідних засадах.

«Безумовно, є певні здобутки – минулий рік став для області роком нарощування позитивної динаміки залучення інвестицій, загального поліпшення соціально-економічного розвитку, адже область за підсумками 2011 року ввійшла до першої десятки серед регіонів України», - підкреслив очільник області.

Водночас керівник області констатував, що в інвестиційній сфері залишається більш ніж вдосталь проблем. Тільки за умови впровадження системних і виважених організаційних заходів та інструментарію, які напрацьовані, можливо забезпечити покращення інвестиційного клімату.

Про стан залучення інвестицій в економіку області у 2011 році та заходи щодо активізації інвестиційної діяльності в 2012 році присутніх поінформував начальник головного управління економіки обласної державної адміністрації Леонід Подоляк. За його словами, інвестиції в основний капітал за 2011 рік зросли порівняно з попереднім роком на 24% і склали 2793,3 млн. грн.. За темпами їх росту область посіла 9 місце серед регіонів України. Обсяги інвестицій в основний капітал за підсумками 2011 року у порівнянні з попереднім роком збільшились у 15 районах та у містах Ніжин, Чернігів та Прилуки.

Аналіз інвестицій за видами економічної діяльності свідчить, що упродовж 2010-2011 років скоротилась їх питома вага у сфері транспорту і зв’язку, операцій з нерухомістю, оренди, інжинірингу та надання послуг. В той же час зросла – у сільському господарстві та торгівлі.

Найбільші обсяги капіталовкладень здійснювалися підприємствами з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів.

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в економіку області склав 100,9 млн.грн дол. США. За 2011 рік залучено 6 млн.дол.США прямих іноземних інвестицій. Найбільш інвестиційно-привабливими для іноземних інвесторів у регіоні залишаються підприємства харчової промисловості, в яку спрямовано 51,9 млн.дол. США, у хімічну та нафтохімічну – 10,9 млн.грн. дол. США, в торгівлю, ремонт автомобілів та предметів особистого вжитку – 6 млн.грн. дол.. США.

Більш детально охарактеризував процес залучення інвестицій в аграрний сектор економіки регіону заступник головного управління агропромислового розвитку ОДА Олександр Савченко. За його інформацією, у 2011 році в сільське господарство залучено внутрішніх інвестицій на 282 млн. грн. більш ніж у 2010 році. Питома вага інвестицій, залучених у сільське господарство, склала 24% від всіх вкладень у економіку області.

Серед районів найбільші їх обсяги надійшли у Варвинський, Бобровицький та Бахмацький.

Обсяги іноземних інвестицій на 01.01.2012 року склали 9,9 млн. дол. США, що становить 123% до аналогічного показника 2010 року.

За видами галузевої діяльності найбільше інвестицій надійшло в рослинництво – 65% та тваринництво – 29%.

Також Олександр Савченко зазначив, що за результатами 2012 року очікується отримання в агропромисловий комплекс до 1,3 млрд. грн. На його думку, це дозволить наростити виробництво валової продукції у сільськогосподарських підприємствах на 3,5%.

Питання виробництва сільськогосподарської продукції тісно пов’язані з її переробкою. В області з’являються нові виробництва і модернізуються існуючі. Тож під час засідання президент групи компаній «Провіант», голова наглядової ради ПАТ «Ічнянський молочно-консервний комбінат» Валентин Запорощук презентував інвестиційний проект реконструкції виробництва ПАТ «Ічнянський молочно-консервний комбінат».

На сьогодні в області функціонує 32 сучасні молочні комплекси. Створення високопродуктивних молочних ферм, які відповідають сучасним світовим стандартам виробництва молока та оснащені новітнім технологічним обладнанням продовжуватиметься й поточного року. Так представник ТОВ «УБІНВЕСТ», керівник інвестиційного проекту Олександр Альшанов розповів про будівництво та організацію роботи молочної товарної ферми на 3300 голів дійного стада в с. Красилівка Козелецького району.

Другим актуальним питанням, яке розглянули на розширеному засіданні Регіонального комітету з економічних реформ, було питання організації в області роботи по будівництву доступного житла із здешевленням вартості іпотечного кредитування.

З основними аспектами державної програми здешевлення вартості іпотечних кредитів і забезпечення доступним житлом громадян присутніх ознайомив заступник голови облдержадміністрації Віктор Геращенко. Він зокрема зазначив, що прийнята відповідна постанова Кабінету Міністрів України (від 25.04.2012 №343), де затверджено Порядок, яким передбачено механізм відшкодування частини відсотків за кредитами, формування переліків об’єктів, вимоги до позичальників, цінові параметри квартир, нормативна площа тощо. На реалізацію програми доступного житла Державою передбачене фінансування у сумі 1,2 млрд грн, в тому числі 1 млрд грн на здешевлення іпотечного кредитування та 200 млн грн компенсація 30% вартості житла.

За словами Віктора Геращенка, в нашій області в черзі на покращення житлових умов перебуває понад 19 тис. сімей та одинаків, 60 % із яких очікують житло понад 10 років. У поточному році за рахунок всіх джерел фінансування передбачено ввести в експлуатацію понад 160 тис. м2 житла, із них 906 квартир в багатоквартирних житлових будинках загальною площею 58,5 тис. м2. За І квартал введено в експлуатацію 25,0 тис. м2.

За програмою здешевлення доступного житла в поточному році області передбачено біля 6 млн грн та здешевлення вартості іпотечних кредитів - 17,1 млн гривень. Намічено здати в експлуатацію 513 квартир. Для цього необхідно буде залучити 100-120 млн грн кредитів комерційних банків, філій банківських установ І та ІІ групи за градацією Національного Банку України. В Чернігівській області серед банківських установ, станом на 22.05.2012, вже виявили бажання приймати участь в зазначеній програмі «Чернігівське обласне управління» ВАТ АБ «УКРГАЗБАНК» та відділення ПРОМІНВЕСТБАНК у м. Чернігів.

Згідно з програмою будівництва житла на поточний рік в області передбачається здати в експлуатацію 14 багатоквартирних житлових будинків в яких є вільні від зобов’язань квартири.

До програми залучаються компанії-забудовники, які мають хорошу ділову репутацію, викликають довіру у мешканців регіону і можуть забезпечувати свої зобов’язання щодо дотримання строків будівництва, високої якості робіт та цінової політики. Зокрема, це ПАТ «БК «Домобудівник», ДП «УкрСіверБуд» ЗАТ «ДСК», ВАТ «Чернігівбуд», ТОВ «Житлобудсервіс», ТОВ «Поліссяєвробуд». Всього в області налічується 119 незавершених житлових будівель. Заступник голови ОДА наголосив на необхідності проаналізувати стан цих об’єктів, наявність проектної та виконавчої документації, з’ясувати наміри забудовника щодо продовження спорудження будинків та вводу їх в експлуатацію.

Підсумовуючи результати засідання Регіонального комітету з економічних реформ, Володимир Хоменко висловив сподівання, що всі порушені на засіданні проблеми будуть вирішені завдяки об’єднанню зусиль влади та інвесторів.