back

Про урядові реформи у сфері соцзахисту — на Колегії Мінсоцполітики

01-11-2017 | 11:39

Днями в Одесі відбулось виїзне засідання колегії Міністерства соціальної політики України. Розглядали питання запровадження інтегрованої моделі у сфері соціального захисту населення, а також реформування інтернатних закладів і створення органами місцевого самоврядування умов для повноцінного виховання дитини у сім’ї або в умовах, наближених до сімейних, у межах територіальної громади її постійного проживання.

Від Чернігівської області в заході взяли участь заступник голови — керівник апарату обласної державної адміністрації Наталія Романова, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін та начальник Служби у справах дітей ОДА Людмила Зеленько.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева поінформував учасників Колегії про стан справ стосовно впровадження урядових реформ у сфері соціального захисту.

У 2016-2017 роках основна увага Уряду була зосереджена на відновленні зростання реальних доходів громадян через проведення комплексних реформ щодо оплати праці, соціальної підтримки населення та пенсійного забезпечення, — зазначив Міністр.

За словами Андрія Реви, вирішення сьогоднішніх завдань соціальної політики значною мірою стає можливим завдяки проведенню децентралізації та реформи місцевого самоврядування, що має на меті сформувати в Україні економічно спроможні територіальні громади, в тому числі у сільській місцевості.

Так, на сьогодні Мінсоцполітики апробується декілька моделей надання послуг у сфері соціального захисту органами місцевого самоврядування. Йдеться, зокрема, про реалізацію пілотних проектів зі створення центрів надання послуг у форматі «Прозорий офіс» спільно з територіальними громадами міст, що має спростити доступ вразливих категорій населення до адміністративних послуг та різних видів державних соціальних допомог.

Механізм реалізації таких проектів полягає у співфінансуванні: за рахунок коштів Державного бюджету — будівництва та реконструкції приміщень, а в рамках проекту Світового банку «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» — обладнання центрів комп’ютерною технікою, меблями та іншим обладнанням.

Під час Колегії учасники також обговорили широке коло інших нагальних питань, зокрема, стосовно реформування інтернатних закладів, влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сімейні форми виховання.

Читати також: Наталія Романова: Наш пріоритет — благополуччя кожної дитини

У фокусі уваги — родинне виховання

 

За матеріалами Міністерства соціальної політики України