back

Володимир Хоменко: «Максимальна кількість дітей області повинна бути оздоровлена»

25-05-2012 | 14:08

На цьому голова обласної державної адміністрації наголосив під час розгляду питання стану підготовки до літньої оздоровчої кампанії 2012 року на засіданні Колегії облдержадміністрації.

Як повідомила начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Оксана Сердюк, з 2011 року в області діє Програма оздоровлення та відпочинку дітей на 2011-2015 роки «Веселкове літо», затверджено обласний план заходів щодо організації літнього оздоровлення і відпочинку дітей Чернігівщини у 2012 році. 

Одним з основних чинників забезпечення якісного оздоровлення та відпочинку дітей є належне та своєчасне фінансування, яке здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та позабюджетних коштів.

За прогнозованими даними структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій та міськвиконкомів на оздоровлення та відпочинок дітей шкільного віку області планується використати більше 45 млн. грн., що має перевищити показники минулого року на 9 млн.  грн. (в основному за рахунок коштів обласного бюджету). 

У порівнянні з минулим роком збільшено фінансові видатки з місцевих бюджетів на оздоровчу кампанію у 17 районах та 3 містах області.

В області проживає 94 397 дітей віком від 7 до 16 років. 

Прогнозовано оздоровчі послуги мають отримати 24860 дітей, що складе 43,9% від загальної кількості наданих послуг, відпочинкові послуги – 31815 дітей (56,1% від загальної кількості наданих послуг). У порівнянні з 2011 роком планується збільшення оздоровчих послуг на 6,8%.

В області заплановано стовідсоткове забезпечення оздоровчими та відпочинковими послугами 1598 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Крім того, оздоровленням та відпочинком планується охопити:

- 74% дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей;

- 51% дітей-інвалідів;

- 49% дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; 

- 50% дітей, які перебувають на диспансерному обліку.

В області влітку 2012 року планують функціонувати 24 заклади оздоровлення та відпочинку, з них: 22 позаміські заклади оздоровлення та відпочинку, 2 санаторного типу. Відпочинкові послуги надаватимуть 514 таборів з денним перебуванням, 14 таборів праці і відпочинку та 2 наметові містечка.

Станом на 20 травня 2012 року робочими групами в складі членів районних, міських комісій з питань оздоровлення та відпочинку дітей попередньо перевірено готовність всіх закладів оздоровлення та відпочинку області. 

4 дитячих закладів оздоровлення планують розпочати роботу до 1 червня, 12 – до 10 червня,  8 – після 10 червня. 

Відповідними комісіями за десять днів до початку роботи закладів оздоровлення та відпочинку будуть проведені перевірки, видані акти прийняття закладів.

Володимир Хоменко наголосив: відповідальність за оздоровлення дітей, в першу чергу дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, (це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених, багатодітних сімей, потерпілі від наслідків Чорнобильської катастрофи, діти-інваліди) несе персонально кожен керівник району та міський голова.

«Наш підхід до соціально незахищеної категорії дітей повинен змінюватися та набирати упереджувального характеру. Особливо це стосується дітей-сиріт, значна частина яких є сиротами при живих батьках. І наше з вами завдання – зробити все, щоб не допустити цього сирітства, а зробити так, щоб у цій сім’ї був лад. Тут потрібна постійна скоординована співпраця освітян, медиків, правоохоронців та соціальних служб», - зауважив Володимир Хоменко.

Крім того, він зобов’язав голів райдержадміністрацій спільно з головами районних рад та керівниками сільгосппідприємств особисто побувати у кожному таборі, що розташований на території району та побачити на власні очі умови відпочинку дітей.

«Забезпечивши якісне харчування та умови проживання, якісний виховний процес, дотримання санітарно-гігієнічних норм, протипожежної безпеки ми зможемо говорити, що виконали завдання щодо повноцінного оздоровлення дітей», - підкреслив керівник області. 

На засіданні Колегії також розглянуто питання стану виконавської дисципліни, організації виконання завдань, визначених Законами України, актами і дорученнями Президента України, Кабінету Міністрів України, власними рішеннями, роботи із зверненнями громадян та з питань реалізації державної кадрової політики.


Прес-служба облдержадміністрації