back

З прес-конференції Володимира Хоменка

25-05-2012 | 14:10

25 травня після завершення розширеного засідання колегії ОДА відбулася традиційна прес-конференція голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка для представників центральних, обласних та районних ЗМІ.

Очільник області як завжди вичерпно відповів на запитання журналістів, що стосувалися широкого кола питань: від соціального захисту громадян до енергозбереження. Володимир Хоменко повідомив присутнім, що за підсумками першого кварталу 2012 року область посіла 12 місце в рейтингу економічного розвитку регіонів Кабінету Міністрів України, який враховує понад 80 показників. Нині ж перед владою стоїть завдання утримати цю позицію.

Коментуючи ситуацію, що склалася навколо центру гемодіалізу «Фрезеніус», керівник області зазначив, що складності в оплаті послуг з гемодіалізу з державного бюджету викликані, перш за все, вимогами законодавства, яке забороняє використовувати державні кошти для оплати послуг приватного підприємства у разі наявності аналогічних структур державної або комунальної власності. Адже в області гемодіаліз здійснює і Чернігівська обласна лікарня, а також два центри у Ніжині та Прилуках. Однак обласна влада не залишається осторонь вирішення цього питання, і серйозні кроки у цьому напрямі вже зроблені. Між обласною державною адміністрацією та компанією «Фрезеніус Медикал Кер Україна» підписано меморандум про фінансування лікування хворих на ниркову недостатність.Як підкреслив Володимир Хоменко, владні структури повинні йти назустріч людям і покращувати рівень медичного забезпечення.

Відповідаючи на запитання представниці газети «Деснянська правда», голова облдержадміністрації розповів про засідання Ради регіонів, яке відбулося 24 травня під головуванням Президента України Віктора Януковича. За його словами, в ході засідання декілька разів згадувалася як позитивний приклад і Чернігівська область.

Під час прес-конференції Володимир Хоменко торкнувся і питання енергозбереження та переходу на альтернативні джерела енергії. Він наголосив, що влада повинна дати населенню право самостійно обирати, яким енергоресурсом користуватися. При цьому Чернігівська область має достатньо великий потенціал для використання таких паливних ресурсів як торф, рослинна сировина, відходи лісового та сільського господарства тощо.

Що стосується будівництва Меморіалу жертвам Корюківської трагедії, то очільник області підкреслив, що на даний час здійснюється значна підготовча робота, аби своєчасно реалізувати цей проект. Наразі серйозною проблемою є те, що розпорядженням Кабінету Міністрів України передбачається  фінансування будівництва Меморіалу з місцевого бюджету. Обласна державна адміністрація зайняла тверду позицію щодо цього питання і на найвищому рівні домагатиметься залучення коштів державного бюджету для будівництва такого значущого об’єкту. 

Володимир Хоменко повідомив присутнім про вирішення проблеми харчування дітей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення. Він нагадав, що минулого року відбувся збій у проведенні тендерів на закупівлю відповідних послуг, і замість харчування родини цих дітей були вимушені отримувати грошову компенсацію. Цього ж року переможці тендерів будуть визначені найближчим часом і до початку нового навчального року харчування постраждалих дітей буде забезпечено у повному обсязі.

Також керівник області порушив питання соціальної відповідальності підприємств, що займаються інвестиційною діяльністю на території області та відповів на низку питань соціально-економічного характеру.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації