back

Чи стане після реформи медицина платною і дуже дорогою?

25-10-2017 | 10:47

Минулого тижня Верховна Рада дала старт медреформі. Ухваливши законопроект 6327, Парламент уможливив початок змін уже на початку 2018 року. Проте і досі є багато неправдивої інформації про те, що чекає лікарів та пацієнтів із впровадженням медичної реформи.

Головне, що необхідно знати: всі послуги, аналізи, дослідження, ліки, які надаються за державною програмою медичних гарантій, будуть для пацієнтів на 100% безоплатними.

Це буде працювати так, як у страховій компанії. Пацієнти будуть знати, що саме оплачує держава, і самі обиратимуть лікарні, де вони отримають ці послуги.

Тарифи, про які зараз говорять деякі сумнівні видання, не мають нічого спільного з реальністю.

Проте важливо розуміти, що ті тарифи, які держава буде платити медзакладам за лікування українців, часто будуть великими — це дійсно можуть бути суми в десятки та сотні тисяч гривень. Адже тарифи за послуги мають включати все: видатки на ліки, достойну зарплату лікарів, комунальні та капітальні видатки, обладнання. І для вартісних втручань всі ці видатки будуть також включені в тариф.

Адже реформа, яка переводить медицину на страхове фінансування, і потрібна, щоб ці великі суми платили не люди зі своєї кишені, а держава.

З 2018-го року реформа запрацює на рівні первинної допомоги, з 2020-го — в усіх лікарнях.

 

Найбільш поширені міфи про медичну реформу та їх спростування

 

Міністерство охорони здоровя України