back

Налагодження ефективного діалогу з інститутами громадянського суспільства — одне з пріоритетних завдань влади

24-05-2012 | 17:10

24 травня відбулося розширене засідання президії Громадської ради при ОДА, у якому взяв участь заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко.

У своєму виступі він поінформував присутніх про співпрацю Громадської ради та обласної державної адміністрації у контексті виконання Указу Президента України від 24 березня 2012 року №212 «Про стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та першочергові завдання щодо її реалізації».

За словами заступника голови облдержадміністрації, налагодження ефективного діалогу з інститутами громадянського суспільства —– одне з пріоритетних завдань влади як центральної, так і місцевої.

Загальна направленість Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства — це утвердження громадянського суспільства як гарантії демократичного розвитку держави, запровадження громадського контролю за діяльністю влади, забезпечення незалежної діяльності інститутів громадянського суспільства.

Серед можливих форм участі інститутів громадянського суспільства у реалізації Стратегії на регіональному рівні Віктор Тканко, зокрема, виділив такі: подання від громадськості пропозицій щодо реалізації Стратегії; безпосередня участь громадських організацій у виконанні заходів із реалізації Стратегії; здійснення моніторингу, оцінки та громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо реалізації Стратегії.

Також він відмітив, що деякі вимоги Стратегії Чернігівська облдержадміністрація вже виконала. Зокрема, в області розроблена і затверджена регіональна цільова програма сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада».

Одним з напрямків Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства є налагодження консультацій органів влади з громадськістю в процесі прийняття рішень. Для цього облдержадміністрацією складається річний та місячні плани консультацій, які оприлюднюються на веб-сайті облдержадміністрації у рубриці «Громадське обговорення». Також у ній розміщуються проекти нормативно-правових актів.

Проте, на переконання Віктора Тканка, повноцінно механізм консультацій зможе запрацювати лише за умови системної діяльності органів влади та, що найважливіше, активності громадських організацій. А за Громадською радою залишатиметься роль головного координаційного та консультаційно-дорадчого органу.

Президент Чернігівської міської громадської організації «Євроклуб» Юрій Ткач ознайомив президію Громадської ради з результатами проведеного анкетування та дослідження фокус-групи студентів вищих навчальних закладів Чернігівщини, яке засвідчило наявність низки проблем у сфері вищої освіти в регіоні.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації