back

Із засідання Ради регіонів

24-05-2012 | 14:26

24 травня під головуванням Президента України Віктора Януковича пройшло засідання Ради регіонів, участь у якому взяв голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

На засіданні розглянуто актуальні питання розвитку країни та якості життя громадян. Зокрема, розглядаючи економічний блок питань, Віктор Янукович наголосив на необхідності підготовки комплексу дій для ефективного захисту реального сектору економіки України та соціальної сфери від макроекономічних ризиків, які сьогодні існують у світі.

Глава держави зазначив, що сьогодні зовнішні умови й перспективи глобальної економіки залишаються досить складними – і це не може не відбиватися на Україні. У цьому контексті він зокрема звернув увагу на незначне уповільнення економічного зростання за підсумками чотирьох місяців поточного року по деяких галузях промисловості.

За його словами, треба готувати комплекс дій для захисту реального сектору економіки України та соціальної сфери від макроекономічних ризиків. Завданням регіональної та місцевої влади в цьому контексті є забезпечення реалізації відповідних заходів на своєму рівні, підтримка довіри людей до державної політики.

Також він наголосив, що діяльність державних контролюючих органів, які покликані здійснювати правоохоронні та контролюючі функції, не повинна перешкоджати розвитку бізнесу, роботі органів місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства.

Глава держави зазначив: тиск з боку державних контролюючих органів на бізнес та місцеве самоврядування завдає шкоди і знижує довіру громадян до влади. Президент звернув увагу Генерального прокурора на необхідність проаналізувати скарги і звернення від представників малого та середнього бізнесу щодо тиску з боку контролюючих органів, а також провести разом із головами ОДА регіональні наради з цього питання.

За словами Глави держави, керівники правоохоронних органів також мають виїхати в регіони, на місцях вивчити факти неправомірної діяльності контролюючих органів та поінформувати його про виконану роботу. Водночас Глава держави наголосив на необхідності істотно посилити виконавську дисципліну працівників контролюючих органів.

Під час розгляду проблемних питань соціальної політики, Президент України заявив, що Уряд має прискорити розробку нормативно-правових актів, необхідних для забезпечення реалізації державної політики у сфері контролю за якістю та безпечністю продуктів дитячого харчування.

Президент додав, що спільно з місцевими адміністраціями необхідно також вжити заходів щодо забезпечення постійного контролю за якістю продовольчих товарів, дотриманням технологічних процесів їх виготовлення та зберігання. Нині також гостро стоїть питання забезпечення дітей якісними та безпечними іграшками, одягом і взуттям.

Також Глава держави зауважив, що структуру і систему роботу соціальних служб держави потрібно модернізувати таким чином, щоб забезпечити повне охоплення увагою держави найуразливіших верств населення, насамперед - пенсіонерів, інвалідів, сімей з дітьми.

«Штатне забезпечення соціальними працівниками, соціальними педагогами, психологами, юристами та іншими фахівцями в центрах соціальних служб сьогодні є недостатнім, і ми це з вами знаємо. Тому цю роботу треба посилювати», - сказав Глава держави, зазначивши, що йдеться про збільшення кількості таких фахівців в селах, селищах і районах. Також до виявлення сімей у складних життєвих обставинах мають активніше залучатися освітяни, медики, правоохоронці, надаючи інформацію соціальним службам.

Віктор Янукович повідомив присутнім, що на впровадження нових соціальних ініціатив спрямовано понад 18 млрд. грн. додаткових надходжень Держбюджету, збільшено трансферти місцевим бюджетам на 9,3 млрд. грн.

Президент України наголосив на необхідності напрацювання чітких стандартів надання соціальних послуг, які сприятимуть створенню ефективного механізму державної соціальної політики.

Сьогодні, переконаний він, необхідно збалансувати систему надання підтримки і відповідальності отримувачів допомоги. Він також додав, що на часі формування системи реальної адресної соціальної допомоги, яку мають отримувати лише ті, хто дійсно цього потребує.

За повідомленнями офіційного сайту Президента України