back

Сергій Сергієнко долучився до обговорення питань функціонування «Гетьманської столиці»

20-10-2017 | 11:23

Учора, 19 жовтня, Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко провів нараду з актуальних питань діяльності Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

У заході взяли участь керівники Мінкультури, Фонду держмайна, Мінфіну, Мінекономрозвитку та Національного історико-культурного заповідника, а також заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Сергій Сергієнко.

Учасники наради обговорили шляхи передачі в державну власність об’єктів комплексу Цитаделі Батуринської фортеці з віднесенням їх до сфери управління Мінкультури на баланс заповідника.

– Багато вже зроблено в Батурині, заповідник працює, нарощує кількість відвідувачів. Але існує одна проблема, яка вже 8 років зависла між обласною адміністрацією та Мінкультури. Де-факто Цитадель фортеці відкрита та працює, але де-юре ці об’єкти не оформлені як державна власність і не перебувають на балансі заповідника, що суттєво ускладнює їх експлуатацію і функціонування «Гетьманської столиці». Треба якнайшвидше поставити крапку в цьому питанні, – зазначив В’ячеслав Кириленко.

За результатами наради буде напрацьовано урядове рішення, яке передбачатиме конкретні заходи, відповідальних та строки виконання завдань, спрямованих на розв’язання проблеми, що стримує розвиток Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

Нагадаємо, Цитадель Батуринської фортеці відтворена у 2008 році на високому мисі лівобережної тераси р. Сейм. На цій території загалом відтворено 11 об’єктів, вони розміщені на своїх історичних місцях, які виявили і дослідили археологи.

Наразі необхідно прорахувати, скільки коштів потрібно для передачі об’єктів Цитаделі в державну власність, та визначити джерела фінансування за рахунок державного бюджету. Ці та інші завдання, визначені перед Чернігівською облдержадміністрацією, обговорили учасники наради, яку сьогодні, 20 жовтня, провів заступник голови ОДА Сергій Сергієнко.

– Ми маємо оперативно провести відповідні розрахунки, намітити алгоритм дій та вирішити наявні проблемні питання процесу передачі. Аби забезпечити виконання поставлених перед областю задач та подальше функціонування «Гетьманської столиці», – наголосив Сергій Сергієнко.

 

За інформацією прес-служби Віце-премєр-міністра України