back

Чернігівський онкодиспансер впроваджує міжнародні протоколи радіотерапії

06-10-2017 | 16:00

Променева терапія (радіотерапія) за останні десятиріччя визнана одним із найефективніших методів протидії пухлинним захворюванням. Як поінформували учасники брифінгу, що відбувся 5 жовтня у стінах облдержадміністрації, останнім часом на Чернігівщині здійснені дієві кроки, які свідчать про те, що регіональний рівень надання радіотерапевтичного лікування наближається до світових стандартів.

Вже 2018 року – з початком введення в експлуатацію лінійного прискорювача Elekta Infinity – фахівці Чернігівського обласного онкологічного диспансеру при здійсненні радіотерапії хворому користуватимуться міжнародними протоколами лікування, що створені на основі доказової медицини та пройшли багаторазове тестування.

Як запевнив віце-президент компанії Elekta Ltd Вальдемар Колодзей, впровадження системи Elekta Infinity дозволить застосувати сучасні методики радіотерапевтичного лікування. Лінійний прискорювач зазначеної модифікації укомплектований найсучаснішим пристроєм формування лікувального променю, що призводить до позитивного вирішення онкологічної проблеми.

У свою чергу керівник проектів у галузі охорони здоров’я Business Sweden Ебба Гуніла Хульт зазначила, що робота лінійного прискорювача Elekta має потужний функціональний спектр застосування – може бути спрямована не тільки на лікування таких фатальних ситуацій, як онкологія. За допомогою пристрою проводять терапію й інших запальних захворювань: гідраденіту, маститу, панариції.

− Будівництво приміщення для новітнього обладнання – у розпалі, − поінформував головний лікар КЛПЗ «Чернігівський обласний онкологічний диспансер» Валерій Зуб. – При вдалому розвитку подій цьогоріч відділення зможе прийняти свого першого пацієнта. А взагалі планується лікувати близько 3,5 тисячі пацієнтів на рік.

Валерій Зуб акцентував увагу на тому, що за підтримки обласної державної адміністрації та народних депутатів, що представляють Чернігівщину у Верховній Раді, сприяння територіально об’єднаних громад, чернігівців, що мають активну громадянську позицію та небайдужих до проблем онкохворих, реалізація масштабного проекту стала можливою.

Голова облдержадміністрації Валерій Куліч схвально відгукнувся щодо перших торгів, проведених онкодиспансером.

– Завдяки відкритості та незаангажованості, вони не лише призвели до закупівлі передового медичного устаткування, а й дозволили зекономити.

Як зауважила директор компанії «Біосенс» Алла Шептицька, спільним першочерговим завданням постає підготовка чернігівських фахівців до роботи на новому обладнанні, щоби повною мірою використовувати його лікувальні можливості.

− Наразі компанія планує всі етапи запуску обладнання, її завданням є забезпечення постачання, запуск та весь процес навчання чернігівських спеціалістів для лікування первинних пацієнтів, – зазначила представник компанії-виробника.

Гарантом плідної спільної довгострокової співпраці в подоланні онкологічних захворювань виступила директор із продажів у країнах Східної Європи компанії Elekta Ірина Бочарова. Вона резюмувала:

− Ми йдемо далі звичайного співробітництва – ми прагнемо до формування довгострокових відносин, заснованих на довірі й спільності поглядів, що надають впевненості як працівникам охорони здоров’я, так і пацієнтам.



Прес-служба облдержадміністрації