back

Негода не повинна стати несподіванкою – відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань ТЕБ і НС

05-10-2017 | 19:18

Україну найближчим часом очікує відчутне погіршення погодних умов: зливи, шквальні пориви вітру… Тому сьогодні, 5 жовтня, в ДСНС України під головуванням Віце-прем’єр-міністра-Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань ТЕБ і НС щодо погіршення стану погодних умов у західних областях України.

Участь у засіданні взяли представники центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій і голови регіональних штабів з ТЕБ і НС. У «кризовому» залі Управління ДСНС України в Чернігівській області під головуванням голови Чернігівської облдержадміністрації Валерія Куліча в ньому взяли участь у режимі відео-конференції керівництво задіяних обласних департаментів, управлінь і відомств.

«Погодне явище може дійсно набути статусу стихійного лиха, і тому для нас важливі, в першу чергу, життя і безпека громадян. У другу чергу – пошкодження ЛЕП, житла й інфраструктури. Ми не можемо вплинути на погоду, але мусимо бути готовими до будь-яких її проявів. Звертаюся до всіх служб і посадовців, відповідальних за безпеку людей і країни. Також всі служби мають бути готові до подолання наслідків негоди за напрямами енергопостачання, транспортного сполучення, а також можливого впливу на житлові умови. Найбільше акцентую увагу керівництва Волинської, Львівської, Рівненської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької і Закарпатської областей. 6-го жовтня негода може зачепити Житомирську, Київську, Чернігівську області й місто Київ», – наголосив Геннадій Зубко.

6-го жовтня, в п’ятницю, в регіонах, за дорученням Віце-прем’єр-міністра, мають бути проведені штаби в залежності від стану стихійного явища та посилена комунікація між органами влади й сповіщення людей. За результатами засідання штабу дані відповідні доручення.

У свою чергу, голова ДСНС Микола Чечоткін зауважив, що негативний прогноз погодних умов може спричинити руйнування покрівель будівель, повалення дерев і рекламних щитів, обривання ліній електропередач і порушення електропостачання населених пунктів, швидке розповсюдження вогню під час пожеж у природних екосистемах, а також порушення режимів роботи повітряного, водного і наземного транспорту. І такі негативні фактории можуть призвести до виникнення надзвичайних ситуацій та порушення умов життєдіяльності населення.

«Службою інформацію про погіршення погодних умов було одразу ж доведено до центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Крім того, з метою протидії загрозам, пов’язаних з ускладненням погодних умов та мінімізації їх негативних наслідків, оперативні групи, сили та засоби ДСНС переведено на посилений режим чергування», – зазначив голова ДСНС.

Водночас Микола Чечоткін звернув увагу на заходи, яких необхідно вжити центральним і місцевим органам влади. Зокрема, посилити моніторинг ситуації в регіонах і своєчасне інформування ДСНС, уточнити наявність та готовність джерел автономного енергоживлення на об’єктах соціальної сфери та вжити додаткових заходів для безперебійного функціонування систем життєзабезпечення населення, а також організувати координацію дій служб через Штаби з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації при обласних держаних адміністраціях, забезпечити готовність аварійно-рятувальних служб і провести роботи по спилюванню аварійних дерев поблизу житлових будинків, шкіл, дитячих садків та інших об’єктів з метою недопущення травмування людей унаслідок їх падіння.

«Користуючись нагодою, звертаюся до громадян, у період негоди бути особливо обережними та обмежити перебування на вулиці біля дерев, рекламних конструкцій, ліній електропередач та інших небезпечних об’єктів. По можливості, обмежити користування власним автомобільним транспортом і слідкувати за дітьми, які можуть самостійно виходити на вулицю в період негоди», – додав голова ДСНС.


Увага! Штормове попередження!



Прес-служба облдержадміністрації

за повідомленнями прес-служби Віце-прем'єр-міністра України

та Державної служби України з надзвичайних ситуацій