back

ЖКГ і ПЕК Чернігівщини до опалювального сезону готові. Однак – не без проблем

05-10-2017 | 18:38

Про готовність паливно-енергетичного комплексу і житлово-комунального господарства області до роботи в осінньо-зимовий період 2017/2018 років говорили, зокрема, на сьогоднішньому розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації.

«На сьогодні вже можна говорити про повну готовність основного обладнання об’єктів житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період, – задекларував у вступному слові голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч. – Однак є низка проблемних питань, на які потрібно звернути особливу увагу».

Серед цих проблемних питань першочергове – заборгованість теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ, обсяг якої на сьогодні сягає 275 мільйонів гривень. Друге питання, на якому голова ОДА закцентував увагу запрошених на засідання – голів районних державних адміністрацій, рад, керівників об’єднаних громад, підрозділів виконавчої влади і підприємств ЖКГ і ПЕК – це рівень забезпеченості твердим паливом. Через невиконання постачальниками умов укладених договорів, потреба низки закладів і досі забезпечена не у повному обсязі. «У майбутньому прошу при проведенні закупівель приділяти даному питанню особливу увагу», – наголосив Валерій Куліч.

Детально ж про стан готовності до опалювального сезону доповів директор Департаменту житлово-комунального господарства і паливно-енергетичного комплексу облдержадміністрації Володимир Кривенко.

Господарський комплекс області до осінньо-зимового періоду підготовлено 100-відсотково, – запевнив керівник профільного підрозділу й перейшов до деталей.

По тепловому господарству підготовлено 949 котелень і 559,3 км теплових мереж у двотрубному обчисленні. На завершальній стадії роботи лише на

об’єктах, які фінансуються за рахунок Державного бюджету, але вони не впливають на можливість подачі теплової енергії.

При проведенні підготовчих робіт теплопостачальними підприємствами модернізовано 10 котелень, замінено 3,6 км мереж теплопостачання. Крім того, на об’єктах бюджетної сфери проведено модернізацію 2 котелень, а на 7 котельнях додатково встановлено сучасне твердопаливне котельне обладнання. До кінця цього року такі роботи планується завершити ще на 38 котельнях.

По водопровідно-каналізаційному господарству – підготовлено 25 водопровідних і 95 каналізаційних насосних станцій, 670 артезіанських свердловин. Проведено ремонт і заміну 10,9 км водопровідно-каналізаційних мереж.

100-відсотково підготовлено об’єкти соціальної сфери – 546 шкіл, 441 дитячих садків та 52 лікарні. На котельнях бюджетних установ області заготовлено 2589,3 тонн вугілля (54,1% від потреби), 4693,1 тонн торфу (67,9% від потреби), 23265,6 складометрів дров (70,2% від потреби), 1097,8 тонн пелет (22,6% від потреби).

Підготовчі роботи по підприємствах паливно-енергетичного комплексу проходять також відповідно до затверджених планів, їх рівень виконання становить 90% від річних планових завдань.

КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірми «ТЕХНОВА» заготовлено 74,6 тис. тонн вугілля, що відповідає плановим завданням. Договори на постачання вугілля укладені й виконуються згідно з графіком.

Основним фактором, що суттєво впливає на стабільність і якість надання житлово-комунальних послуг, а отже і на стан підготовки до зими, є фінансово-економічний стан підприємств, який на сьогодні є доволі складним.

Збитки підприємств галузі, в порівнянні з відповідним періодом минулого року, збільшилися на 9,8 млн. грн. (або на 19,1%) і становлять 61,0 млн. грн., в т.ч. збитки підприємств теплоенергетики - 46,4 млн. грн., а це - 76,1% від загальної суми збитків.

Кредиторська заборгованість за товари, роботи і послуги підприємств галузі становить 459,5 млн. грн., у тому числі за енергоносії – 419,8 млн. грн.. (або 91,4%). Хоча у порівнянні з початком поточного року спостерігається її незначне зменшення – на 6,1%.

Дебіторська заборгованість за надані житлово-комунальні послуги становить 329,2 млн. грн. і, порівнюючи з початком 2017 року, зменшилася на 61,5 млн. грн. (або на 15,7%). Найбільша питома вага у структурі дебіторської заборгованості – це борги населення – 37,5% (123,6 млн. грн.) та борги по субсидіях – 37,3% (122,8 млн. грн.).

За оперативними даними (станом на 22.09.2017 року), підприємствами теплоенергетики спожито природного газу на суму 526,6 млн. грн., сплачено 553,5 млн. грн., що становить 105,1 відсотка. (За даними НАК «Нафтогаз України» - 70%, середній рівень по Україні – 69%).

Загальний борг підприємств теплоенергетики за спожитий природний газ становить 275,5 млн. грн. Стовідсотково не дає змоги розрахуватися наявна заборгованість споживачів за спожиту теплову енергію в сумі 217,5 млн. грн. та різниця у тарифах на послуги з теплопостачання у сумі 45,1 млн. грн., в тому числі по населенню – 14,3 млн. грн., по бюджетних установах – 30,8 млн. грн. Заходи з врегулювання заборгованостей підприємств, зокрема, перемовини про укладання договорів із реструктуризації заборгованості – наразі тривають.

За 8 місяців 2017 року підприємствами житлово-комунального господарства було спожито електричної енергії на загальну суму 149,4 млн. грн., сплачено – 165,9 млн. грн., що становить 111,1 відсотка. Загальний борг підприємств галузі за спожиту електричну енергію становить 20,1 млн. гривень.

Рівень розрахунків за спожиту електричну енергію всіма категоріями споживачів за 8 місяців 2017 року становив 99,8%, в т.ч. населення – 96,2%, установи державного бюджету – 96,8%, установи місцевого бюджету – 100,2 відсотка. Мають поточну заборгованість установи, які фінансуються з місцевих бюджетів у Бобровицькому районі –122,3 тис. грн., Козелецькому районі – 156,6 тис. грн., Носівському районі – 127,0 тис. грн. При цьому розрахунки ПАТ «Чернігівобленерго» з ДП «Енергоринок» становлять 100 відсотків.

За даними ТОВ «Чернігівгаз Збут», станом на 01.09.2017 року, рівень розрахунків всіма категоріями споживачів становив 106,3% в т.ч. населення – 106,6%, установи державного бюджету – 103,9%, місцевого бюджету – 99,4 відсотка.

Для достовірного вивчення реального стану готовності підприємств і об’єктів на місцях упродовж серпня-вересня працював оперативний штаб із питань підготовки і роботи господарського комплексу та соціальної інфраструктури в осінньо-зимовий період та проводилися наради за кущовим принципом у містах Корюківка, Ічня та Носівка. Рівень підготовки об’єктів в цілому задовільний.


Підбиваючи підсумки розгляду питання, голова облдержадміністрації Валерій Куліч наголосив, що для своєчасного початку і стабільного проходження осінньо-зимового періоду керівникам усіх ланок на місцях необхідно взяти під особистий контроль хід і рівень розрахунків за спожиті енергоносії, забезпечення всіх об’єктів бюджетної сфери, відповідно до потреби, твердими видами палива, а також виконання підприємствами-постачальниками умов укладених договорів, налагодження роботи зі споживачами щодо проведення своєчасних і в повному обсязі розрахунків за використані енергоносії, а також – продовжувати роботи із забезпечення бюджетних установ резервними джерелами електроживлення та переведення котелень на альтернативні види палива.

Окремо голова ОДА закликав керівників органів місцевого самоврядування своєчасно переглядати тарифи на житлово-комунальні послуги, щоб вони забезпечували надання якісних послуг споживачам.



Прес-служба облдержадміністрації