back

Петро Порошенко: Маємо виховувати нову генерацію українців

04-10-2017 | 17:45

Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка перейменовано в Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка.

Відповідний Указ Президент України Петро Порошенко підписав сьогодні, 4 жовтня, під час зустрічі з колективом закладу в рамках робочого візиту на Чернігівщину. За університетом імені Т.Г. Шевченка збережено статус «національний».

— Повернення до історії – це надзвичайно важлива річ, це визнання здобутків, при цьому — кредит на майбутнє, адже статус національного не лише велика честь, а й серйозна відповідальність, — зазначив Петро Порошенко, зауваживши, що Чернігівський колегіум, заснований понад 300 років тому, був першим навчальним закладом лівобережної України і має славні традиції.

Педагогічний колектив та студенти радісно сприйняли новину. Адже відтепер їхній виш стає не суто педагогічним, а класичним. Тож університет матиме можливість значно розширити перелік спеціальностей. Це дозволить створити базу для підготовки фахівців за тими напрямками, які найбільш затребувані на ринку праці.

— У вищих навчальних закладах створюється нова генерація українців – високоосвічених, талановитих, патріотично налаштованих громадян. Особливо ми з вами пишаємося тими, хто захищав Батьківщину від російської агресії, — сказав Президент. Присутні вшанували пам'ять шести вихованців університету, які поклали життя у боротьбі за незалежність, волю, свободу, суверенітет України.

Петро Порошенко зауважив, що в Новій школі, яка наразі формується, має бути новий, модерновий, учитель, з новими підходами і баченням. Виклик для вишів — виховати такого учителя. Президент закликав колектив університету активно долучитися до розробки та впровадження принципів Нової української школи.

— Освітня реформа, підкріплена прийняттям Закону про освіту, дуже важлива. В тому числі і щодо захисту національної мови, щодо захисту національної ідентичності, — переконаний Глава держави. Ні в якому разі не претендуючи на скорочення вивчення будь-яких інших мов, включаючи мови національних меншин, ми вимагаємо, щоб людина, яка закінчила школу, знала нашу українську мову. Це захист її прав.

Акцентував увагу Президент і на актуальності прийняття з 1 жовтня пенсійної реформи, на необхідності реформування медичної галузі. Детально Петро Порошенко зупинився на нагальності прийняття судової реформи:

В Україні має бути створена окрема судова антикорупційна вертикаль в складі окремого Антикорупційного суду, касаційної інстанції – антикорупційної палати у Верховному суді України і представництвами антикорупційного суду на місцях. Нам дійсно всім потрібно, щоби всі суди в Україні були антикорупційними. Всі без виключення. Для цього ми з вами робимо реформу.

Наприкінці виступу Президент запевнив, що країна здатна відповідати за своїх громадян, та висловив гордість, що Україна поступово доєднується до родини європейських країн.

У заході взяли участь голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Ігор Вдовенко, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, народні депутати Сергій Березенко, Анатолій Євлахов та Олександр Черненко.

 

До відома.

Наразі Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка забезпечує підготовку фахівців за 30 спеціальностями. Отримують вищу освіту майже чотири тисячі студентів. Серед галузей знань: педагогічна освіта, фізико-математичні, природничі, соціально-політичні, гуманітарні науки, системні науки та кібернетика, мистецтво, фізичне виховання, спорт і здоров’я людини.

У закладі напрацьована система наукової роботи з математичного аналізу, біохімії, фізики рідкісних кристалів, історії, філософії, методики викладання фізико-математичних дисциплін. В активі університету — співпраця з науковими центрами та навчальними закладами Бельгії, Білорусі, Канади, Польщі та інших країн. В Інституті історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського працює 6 наукових археологічних експедицій.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації