back

IX Гомельський економічний форум та ХІІІ Міжнародна універсальна виставка-ярмарок «Весна в Гомелі»

21-05-2012 | 09:51

18 травня 2012 року делегація Чернігівської області на чолі з головою облдержадміністрації Володимиром Хоменком взяла участь у роботі IX Гомельського економічного форуму та ХІІІ Міжнародної універсальної виставки-ярмарку «Весна в Гомелі».

Під час форуму було представленно інвестиційну політику, пріоритети розвитку та досягнення Гомельської області, а також здійснено презентацію інвестиційного потенціалу ряду галузей народного господарства та окремих проектів.

Як зазначив у своєму виступі голова облдержадміністрації, серед країн-партнерів Чернігівщини Білорусь займає лідируючі позиції.

За підсумками 2011 року взаємний товарообіг зріс практично в 1,6 разів: збут в Україні знаходять білоруські шини, мінеральні добрива, скло, продукти нафтопереробки. На території області успішно реалізуються сільськогосподарська техніка, вироблена в Білорусі, забезпечується її гарантійне обслуговування. На Чернігівщині відкриті представництва низки білоруських виробників.

Керівник області підкреслив: Чернігівська область зацікавлена в поглибленні такого співробітництва. З цією метою розробляються механізми здійснення ефективної взаємодії на рівні суб’єктів господарювання.

Традиційно проводиться обмін досвідом і досягненнями у сільськогосподарській галузі.

У свою чергу, з України на ринки Білорусі здійснюються поставки технологічного та електрообладнання, інструментів, виробів з пластмаси, шпалер, продукції харчової та легкої промисловості.

«В цілях нарощування позитивної тенденції нашого співробітництва ми акцентуємо увагу на сприянні суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності в реалізації їх бізнес-ініціатив. Саме гомельські підприємці залишаються надійними партнерами для Чернігівщини у сфері зовнішньої торгівлі, формуючи майже третину нашого зовнішньоторгівельного обсягу з Республікою Білорусь», - наголосив Володимир Хоменко.

Цьому, за його словами, сприяють регулярні зустрічі представників Гомельської та Чернігівської митниць, під час яких обговорюються питання узгодженості та ритмічності пропуску товарної продукції через державний кордон.

Здійснення починаючи з 2003 року проекту «Єврорегіон-Дніпро» дозволило вийти на якісно новий рівень взаємного співробітництва та забезпечити умови як для нарощування обсягу торгівельних операцій, так і для розвитку нових спрямувань у діяльності суміжних областей.

В ході його реалізації проводяться спільні заходи в економічній, культурно-туристичній, освітній, науково-дослідній, екологічній, митно-прикордонній сферах. Здійснюється взаємодопомога у сфері охорони здоров’я, навколишнього середовища, попередженні виникнення надзвичайних ситуацій.

Одним з яскравих прикладів співробітництва Володимир Хоменко назвав традиційний Міжнародний молодіжний фестиваль у с. Сеньківка біля Монументу Дружби, участь у якому щорічно беруть більше 40 тисяч чоловік.

Володимир Хоменко висловив впевненість у тому, що цьогорічний форум буде стимулом до подальшого співробітництва між прикордонними регіонами та буде сприяти відкриттю нових можливостей для добросусідських відносин між країнами.

Під час виставки-ярмарку традиційно продемонстровано широкий спектр товарів народного споживання, продукцію виробничо-технічного призначення, харчової промисловості.



Прес-служба облдержадміністрації