back

Проведення опалювального сезону – відповідальність місцевого самоврядування, – Геннадій Зубко

02-10-2017 | 16:55

Сьогодні немає центрального «крану» у Києві, який включає тепло по країні, він знаходиться на місцевому рівні. В руках місцевого самоврядування – фінансовий ресурс, теплопостачальні підприємства, тарифоутворення. На сьогодні із 1176 підприємств теплоенергетики – тільки 47 підприємств є ліцензіатами НКРЄКП, 7 з яких знаходиться в АР Крим. Всі інші – 1129 підприємств теплопостачання регулюються на місцевому рівні.

Голови ОДА відповідають за контроль і моніторинг технічної готовності всіх об’єктів до опалювального сезону. В свою чергу – муніципалітети, маючи всі можливості – фінансові і технічні, відповідальні за вчасне підключення соціальних і житлових об’єктів до тепла. Про це під час селекторної наради з регіонами по опалювальному сезону повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Він наголосив, що голови ОДА і місцеве самоврядування повинні постійно контролювати ситуацію з температурним режимом і у разі погіршення вчасно підключити соціальні і житлові об’єкти до тепла.

«Соціальні об’єкти - школи, дитсадки, лікарні – мають бути підключені до тепла у разі пониження температури у приміщеннях до 16 градусів, житловий фонд – при температурі нижче 8 градусів протягом трьох діб», – зазначив Геннадій Зубко.

Він повідомив, що станом на 02 жовтня, соціальна сфера: школи, дитячі садочки, лікарні по Україні готова до опалювального сезону у технічному плані на 99,9%. По житловому сектору стан готовності – 99,4%.

Також, під час селекторної наради щодо опалювального сезону, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко зазначив, що з прийняттям закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» на перший план виходить важливість питання обліку тепла. «Люди мають платити справедливу ціну за реальний обсяг спожитого енергоресурсу. Середній показник встановлення лічильників тепла сьогодні по країні – 75,2%. Для прикладу, в місті Києві – це 93%, найгірший стан у Тернопільській області – 14%. Тому до кінця року ми маємо підсилити роботу з встановлення прибудинкових лічильників тепла, що дало б можливість споживати енергію, обліковуючи її та управляючи», – наголосив Геннадій Зубко.

Сьогодні ж, коментуючи питання можливого перегляду вартості палива з 1 жовтня, Міністр енергетики та вугільної промисловості Україні Ігор Насалик зазначив, що Кабінет Міністрів України не бачить підстав для збільшення ціни на газ для населення. «Змін до збільшення ціни на газ немає. Прем’єр-міністр чітко заявив, що економічних підстав для цього (збільшення ціни) немає. І Міністерство це може підтвердити», – сказав Міністр.

 

Прес-служба облдержадміністрації за повідомленнями

 

прес-служби Віце-прем’єр-міністра України та Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ