back

В області стартує осіння призовна кампанія

28-09-2017 | 10:41

Про цьогорічну осінню призовну кампанію розповів військовий комісар Чернігівського обласного військового комісаріату, полковник Олександр Криворучко на брифінгу вчора, 28 вересня.

Спершу військовий комісар підбив підсумки весняного призову на строкову військову службу. Так, із планом зразково впоралися Семенівський, Сосницький та Сновський райони. У той же час обласний центр та міста обласного значення показали найгірші результати. Це зумовлено, перш за все, активним відтоком молодих громадян на заробітки за кордон та відсутністю дієвих важелів впливу на «ухилянтів».

Разом з тим меншою стала і кількість контрактників. Однією з основних причин Олександр Криворучко назвав зменшення платіжної спроможності військовослужбовців контрактної служби, заробітна плата яких без доплат наразі складає 7-7,5 тисячі гривень. Також на мотивацію потенційних контрактників впливає відсутність житла. За словами військового комісара, це питання поступово вирішується. Так, вже є рішення щодо будівництва в області гуртожитку, розрахованого на 200 родин військовослужбовців.

Щодо планів проведення осінньої кампанії: протягом жовтня-листопада на Чернігівщині мають призвати 362 особи. Більшість юнаків направлять служити до Миколаєва, Києва та Чернігова, зокрема, вони поповнять лави Державної спеціальної служби транспорту України. Як зауважив Олександр Криворучко, ті, хто проходять строкову військову службу у 8-му навчальному центрі Держспецслужби транспорту, додатково отримують широкий спектр спеціальностей, наприклад, водія, бульдозериста, укладника тощо.

До речі, на кожного призовника держава витрачає 3293 гривні, з яких 3200 – разова грошова допомога.

Відстрочка від служби надається тим, хто піклується про непрацездатних батьків чи родичів,  особам з дитиною до трьох років, тим, у кого двоє і більше дітей, з вагітними дружинами. До цього списку також входять сироти, вчителі, медики, священнослужителі, поліцейські. Повне звільнення від служби надається непридатним за станом здоров’я та особам старшим 27 років. Призовники, які мають свідоцтво про вищу освіту, служитимуть рік. Інші — півтора року.

Олександр Криворучко спростував інформацію щодо участі в антитерористичній операції солдат-строковиків:

— Ми проводимо вже не перший призов. Жоден військовослужбовець строкової служби не залучався до участі в АТО. Лише у випадку, якщо солдат під час проходження строкової служби підписує контракт, з його дозволу або особистої згоди після проведення необхідної підготовки він направляється у зону проведення антитерористичної операції.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
з використанням  матеріалів філії ПАТ «НСТУ»
«Чернігівська регіональна дирекція»