back

Чверть енергії з відновлюваних джерел до 2035 року – мета Енергетичної стратегії країни

15-09-2017 | 14:23

Схвалена Урядом Енергетична стратегія України до 2035 року передбачає посилення розвитку відновлюваної енергетики як однієї із складових досягнення енергетичної незалежності. Про це повідомив Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук під час круглого столу «Нова енергетична стратегія України: Інвестиційні можливості та виклики», що днями відбувся в Києві.

– Нова мета України – досягти 25% енергії з відновлюваних джерел у загальному первинному постачанні енергії до 2035 року. Швидкі темпи розвитку відновлюваної енергетики у світі, поступове зменшення вартості проектів у цій сфері дають підстави вважати, що ми зможемо досягти мети. Більше того, прийняті за останні три роки закони стимулювали впровадження «зелених» проектів в Україні, що свідчить, що ми вже на правильному шляху, – зазначив Сергій Савчук.

Як пояснив Голова Агентства, ще до прийняття стратегії Україна поставила за мету отримати у 2020 році 11% «зеленої» енергії в кінцевому енергоспоживанні країни. Це потребує чималих інвестицій, а саме – 12 мільярдів євро. Тому всі прийняті законодавчі зміни спрямовані на створення сприятливих умов для роботи інвесторів та бізнесу.

Серед ключових реформ – удосконалення та прив’язка до курсу євро «зелених» тарифів на «чисту» електроенергію, впровадження стимулюючого тарифу на тепло «не з газу». Також законодавством передбачена можливість укладати довгострокові договори купівлі-продажу електроенергії за «зеленим» тарифом до 2030 року.

– У найближчій перспективі очікуємо на прийняття ще одного важливого, розробленого спільно з Держенергоефективності законопроекту, який полегшить виробникам «зеленої» електроенергії доступ до мереж. Проектом закону планується обмежити строк дії технічних умов на приєднання до мереж на термін до 3 років. Це дозволить вирішити так звану проблему «безстрокового резервування потужностей», прискорити будівництво об’єктів та уникнути спекуляцій з виданими технічними умовами, – підкреслив очільник Держенергоефективності та висловив сподівання, що народні депутати України підтримають цей законопроект.

Окрім законодавчих змін, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України працює над інструментами залучення інвесторів в Україну. Один з них – це створена за підтримки Уряду Німеччини Інтерактивна карта UA MAP завдяки якій інвестор з будь-якої країни світу може ознайомитися із діючими та потенційними проектами в Україні. Наразі на карті вже 40 привабливих бізнес-пропозицій на суму близько 700 мільйонів євро.

 

За інформацією Управління комунікації
та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності