04-09-2017 | 17:19
Жнива в області добігають екватору. Наразі зернові та зернобобові культури зібрані майже з 291 тисячі гектарів, що складає 42 % прогнозованих обсягів. Намолочено більше мільйона тонн зерна, середня врожайність – майже 39 центнерів з гектара.
Найбільший вал зерна мають хлібороби Бахмацького – біля 100 тисяч тонн, Чернігівського – 80 тисяч тонн, а також Прилуцького, Борзнянського та Ічнянського районів – майже по 70 тисяч тонн. Найкращі якісні показники зберігаються в аграріїв Бахмацького, Варвинського, Срібнянського і Талалаївського районів, де середня врожайність перевищує 51 центнер з гектару.
Обмолочено близько 3 тисяч гектарів (16 %) гречки. Зібрано майже 3 тисячі тонн крупи при середній врожайності понад 10 центнерів з гектару.
Крім того, сільгоспвиробники Чернігівщини почали збирати просо та сою. Проса з перших 70 гектарів намолочено 210 тонн, середня врожайність – 30 центнерів з гектару. З півтори тисячі гектарів сої зібрано 3 тисячі тонн зерна при середній врожайності 20 центнерів з гектару.
Товаровиробники області продовжують підготовку ґрунту під посів озимини. Оброблено 178 тисяч гектарів, або 77 % до прогнозу.
Озимий ріпак посіяно на понад 31 тисячі гектарів (182 % до запланованого).
Також аграрії 10 районів почали сіяти озимі колосові культури на зерно. На сьогодні посіяно більше 7 тисяч гектарів, зокрема озимої пшениці – понад 5 тисяч гектарів (3 %), жита – майже 2 тисячі гектарів (7 %).
Читати також: Аграрії Чернігівщини почали збирати гречку
За інформацією Департаменту агропромислового
розвитку Чернігівської облдержадміністрації