back

Чернігівщина готується до відзначення 80-річчя утворення області та 210-річчя Чернігівської губернії

16-05-2012 | 09:06

Цього року Чернігівщина святкуватиме дві визначні дати – 80-річчя утворення Чернігівської області та 210-річчя Чернігівської губернії. Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 29 березня 2012 року № 97 з метою підготовки та відзначення цих свят створено організаційний комітет та підготовлено проект обласного плану заходів.

«Історія Чернігово-Сіверської землі переконливо доводить, що наш край на протязі століть був одним із найважливіших центрів формування української нації. Саме на нашій землі протягом віків відбувалися доленосні історичні події, в яких вигартувався український народ, формувалися засади і традиції української державності. Чернігівщина дала Україні та світу багатьох славетних людей, талант і праця яких збагатили надбання як українського народу, так і всієї європейської цивілізації», - підкреслив заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко, відкриваючи 16 травня засідання організаційного комітету з питань підготовки та відзначення річниці утворення області та губернії.

Він акцентував увагу на необхідності максимально широкого залучення громадян до проведення даних святкових заходів, зокрема, трудових колективів установ, підприємств та організацій області, підопічних медичних й інтернатних закладів, територіальних центрів обслуговування громадян, а також молодіжного активу Чернігівщини.

Під час засідання начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван поінформував про основні напрями святкування цих двох визначних дат нашої історії.

За його словами, всі заходи, які проходитимуть в області протягом поточного року, присвячуються ювілею області. Основні ж святкування відбуватимуться 12 жовтня. Цього дня  планується проведення на Алеї Героїв м. Чернігова виставки-презентації районів та міст області, а також виставки виробничих можливостей підприємств області на Красній площі міста.

В обласному центрі, с.Седневі, с.Любечі відкриють пам’ятники князю Ігорю, Олександру Довженку, Федору Лизогубу.

В Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка відбудуться урочисті зібрання та святковий концерт з нагоди утворення області.

Про заплановані в області з нагоди свят культурно-мистецькі заходи розповів учасникам засідання начальник головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації Сергій Мойсієнко. Так, в області запланована ціла низка театрально-видовищних заходів, зокрема, фестиваль національних культур, виставки майстрів народних ремесел, ужиткового мистецтва, святкові концерти тощо. У бібліотечних та музейних закладах області презентуватимуться святкові, тематичні виставки, експозиції.

У навчальних закладах області також відбуватимуться заходи з нагоди ювілею області. Зокрема, відбудуться години спілкування, літературні вечори, тематичні читання, круглі столи, виставки науково-дослідних робіт учнів, майстер-класи з фітодизайну, виставки літератури про утворення області та ще багато чого цікавого.

На завершення засідання Віктор Тканко наголосив на відповідальному підході всіх присутніх керівників до виконання Плану заходів з відзначення 80-річчя утворення Чернігівської області та 210-річчя Чернігівської губернії з метою забезпечення відзначення цих визначних дат на високому рівні.


Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації