back

29 серпня — День Пам’яті за загиблими Героями в Іловайській трагедії

29-08-2017 | 14:02

Бої за Іловайськ та подальший відступ із так званого «Іловайського котла» — один з найтрагічніших та кривавих епізодів війни на сході України у другій половині серпня 2014 року.

Характер боїв визначався стратегічним значенням Іловайська, який розташовується в 25 кілометрах на схід від Донецька. Перехід Іловайська під контроль Збройних Сил України дозволив би відрізати постачання зброї та бойовиків до Донецька та звільнення міста в перспективі.

18 серпня 2014 року в ході запеклих боїв українські силовики, що значною частиною складалися з добровольчих батальйонів, увійшли в Іловайськ. Вони змогли взяти під свій контроль частину міста, однак після заходу значних сил регулярних російських військ 23-24 серпня у тил українських військ з території Росії, іловайське угрупування опинилося в оточенні. В результаті домовленостей українським військам, що опинилися в блокаді, бойовики пообіцяли відкрити «гуманітарний коридор». Проте, під час виходу з міста українські військові, що рухалися організованими колонами, були розстріляні на марші.

На спомин тих трагічних подій 28-29 серпня в Україні відбувається низка траурних заходів. Зокрема, на Михайлівській площі Києва пройдуть заходи зі вшанування загиблих Героїв.

Третя річниця тяжких боїв об’єднала побратимів, яким вдалося вийти з оточення, їхніх родичів та товаришів, сім’ї загиблих. У багатьох населених пунктах та військових частинах, що прийняли тоді нерівний бій, пройшли панахиди за загиблими.

Напередодні на Чернігівщині також вшанували всіх загиблих учасників АТО. Так, 26 серпня у Мені громадські організації спільно з органами влади провели обласний захід «Єдина родина Чернігівщини», участь в якому взяли 130 сімей Героїв.

Читати також: «Єдина родина Чернігівщини» зібралася на Менщині

У Чернігові хвилиною мовчання та покладанням квітів вшанували пам'ять загиблих побратимів бійці 13-го батальйону, які звільняли іншу частину окупованого Донбасу — Станицю Луганську.

 

 

Нагадаємо, що за час проведення антитерористичної операції, захищаючи державний суверенітет і територіальну цілісність країни, вже загинули 159 бійців з Чернігівщини. Двоє з них — Богдан Жайворонок та Артем Ус загинули саме при виході з сумновідомого «Іловайського котла».

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації