back

Чергове засідання обласної ради відбулося

23-08-2017 | 07:58

Учора, 22 серпня, відбулося пленарне засідання 10-ї сесії Чернігівської обласної ради сьомого скликання.

Спершу, до початку роботи по-суті, збори привітали земляків, чия праця напередодні була удостоєна відзнак. Почесні грамоти Верховної Ради України голові Срібнянської районної ради Олені Панченко й директору ПП «Агропрогрес» із села Горбачі Бобровицького району Михайлу Шумейку вручив голова облради Ігор Вдовенко. Також депутати привітали з першою реєстрацією у сесійній залі нову колегу – Людмилу Андрієвську, яка замінила свого однопартійця (ПП «Наш край») Андрія Прокопенка після дострокового складення ним повноважень.

Завершивши з привітаннями, рада приступила до роботи – затвердила порядок денний сесії і почала розгляд питань.

Першим слово було надане прокурору області Володимиру Комашку, який, відповідно до частини 3 статті 6 Закону України «Про прокуратуру», поінформував про результати діяльності очолюваної ним структури. Зокрема, про посилення боротьби з «лісовою мафією», рейдерськими захопленнями сільгоспугідь, корупцією, наркотрафіком, незаконним обігом спиртного, бандитизмом, шпигунством і сепаратизмом та іншими протиправними проявами в суспільстві. Заслухавши повідомлення прокурора, депутати одразу ж приступили до розгляду проектів і прийняття рішень блоку бюджетних питань, пояснення щодо яких надавав директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко.

Насамперед народні обранці затвердили Звіт про виконання обласного бюджету за І півріччя 2017 року: обсяг доходів загального і спеціального фондів (із трансфертами) склав 3 245 599,1 тис. грн. (62,5% до річних бюджетних призначень), що на 1 397 388,7 тис. грн. або в 1,8 разу більше аналогічного показника минулого року. Завдяки цьому, зокрема, забезпечується збільшення видатків: на освіту із загального фонду обласного бюджету за означений період спрямовано 222 523,0 тис. грн., що на 64 211,3 тис. грн. або на 40,6% більше у порівнянні з відповідним періодом 2016 року.

Ознайомившись зі станом виконання бюджету, депутати внесли планові зміни до рішення обласної ради від 20 грудня 2016 року № 3-7/VII «Про обласний бюджет на 2017 рік», а також до обласної Програми покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин та правоохоронних органів, які беруть участь в антитерористичній операції та дислокуються на території Чернігівської області (затвердженої рішенням обласної ради від 20 грудня 2016 року). Останнім збільшено обсяги фінансування закупівлі обладнання, будівельних та інших матеріалів, запасних частин і комплектуючих для автомобільної техніки тощо. Поправки, з метою посилення соціальної підтримки бійців-добровольців АТО, були прийняті і до Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей у Чернігівській області на 2017-2018 роки.

Змін зазнала й Програма фінансування робіт з будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення – рішенням ради, зокрема, збільшено обсяг її фінансування.

Крім коригування існуючих програм, депутати затвердили нові: Антикорупційну на поточний рік та Програму розвитку рибного господарства Чернігівської області на 2018 – 2020 роки.

Також депутати схвалили створення нового комунального підприємства Чернігівської обласної ради – «Надра Чернігівщини» – серед статутних цілей якого – раціональне використання надр, охорона навколишнього природного середовища, забезпечення економічного і соціального розвитку територіальних громад області, залучення до цього процесу місцевого населення, створення додаткових робочих місць, ефективна співпраця з комерційними структурами за спецдозволами на видобуток корисних копалин загальнодержавного і місцевого значення, додаткове надходження коштів до місцевого бюджету, створення умов для регульованого видобутку, унеможливлення незаконного використання надр Чернігівщини.

Всього ж депутати затвердили понад 60 рішень – усі заплановані, крім декількох із блоку кадрових питань, які вирішено перенесли на чергове пленарне засідання.

Отож, крім вищезгаданих, були прийняті рішення:

- Про внесення змін до обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016 – 2020 роки.

- Про внесення змін до переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2017 рік, затвердженого рішенням обласної ради від 23 лютого 2017 року № 15-8/VII.

- Про внесення змін до Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 червня 2014 року.

- Про затвердження Проекту зон санітарної охорони водозабору публічного акціонерного товариства «Будіндустрія», (свердловина №1) в м. Чернігові.

- Про звільнення батьків від плати за утримання дітей в інтернатних навчальних закладах на 2017-2018 навчальний рік.

- Про припинення юридичної особи - Краснохутірської загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів Чернігівської обласної ради шляхом приєднання до комунального закладу «Черешенська спеціалізована школа-інтернат I-III ступенів із поглибленим вивченням окремих предметів та курсів» Чернігівської обласної ради.

- Про створення комунального підприємства «Обласний молодіжний центр» Чернігівської обласної ради.

- Про ліквідацію комунального закладу «Обласний методичний центр навчальних закладів культури і мистецтв» Чернігівської обласної ради.

- Про створення комунального закладу «Обласний центр народної творчості» Чернігівської обласної ради.

- Про реорганізацію КЗ «Обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом», КЛПЗ «Чернігівський обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Зелений Гай», Бахмацької міжрайонної протитуберкульозної лікарні, обласного КЛПЗ «Ніжинський протитуберкульозний диспансер», Прилуцького протитуберкульозного диспансеру шляхом приєднання до КЛПЗ «Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер».

- Про реорганізацію КЛПЗ «Чернігівський обласний наркологічний диспансер» Чернігівської обласної ради, обласного КЛПЗ «Ніжинський наркологічний диспансер», КЛПЗ «Валківська психіатрична лікарня», обласного КЛПЗ «Прилуцький наркологічний диспансер», КЗ «Левоньківська психіатрична лікарня» Чернігівської обласної ради шляхом приєднання до КЛПЗ «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня».

- Про внесення змін до рішення обласної ради від 23 лютого 2017 року № 28-8/VII «Про затвердження Переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, що підлягають приватизації у 2017 році».

- Про безоплатну передачу у власність Змітнівської територіальної громади Сосницького району будівель, що розташовані за адресою: Сосницький район, с. Змітнів, вул. Шевченка, 70.

- Про внесення зміни до рішення обласної ради від 2 грудня 2015 року № 4-1/VII «Про утворення та обрання постійних комісій обласної ради».

- Про внесення змін до рішення обласної ради від 29 квітня 2015 року «Про структуру виконавчого апарату обласної ради».

- Про виключення з обліку Березовогатської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області.

- Про надання згоди Публічному акціонерному товариству «Укрпошта» на безкоштовне використання герба Чернігівської області на художній поштовій марці та блоці «Краса і велич України. Чернігівська область».

- Про внесення змін до рішення обласної ради від 19 червня 2015 року «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області».

- Про Звернення до Голови Верховної Ради України Парубія А.В. щодо надання статусу учасника бойових дій бійцям добровольчих формувань, які безпосередньо брали участь у бойових діях, пов'язаних із захистом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

- Про Звернення Чернігівської обласної ради до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України щодо підтримки законопроектів № 5561 та № 5562.

- Про підтримку рішення Кіровоградської обласної ради від 19 травня 2017 року № 316 до Верховної Ради України щодо розгляду і прийняття проекту Закону від 15 вересня № 5123.

- Про Звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державного агентства лісових ресурсів України щодо недопущення порушень під час проведення торгів з продажу необробленої деревини.

- Про Звернення обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Уряду України щодо відміни постанови Кабінету Міністрів України від 7 червня 2017 року № 413 «Деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними».

- Про Звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державного агентства лісових ресурсів України щодо скасування Концепції реформування державних лісогосподарських підприємств, а саме: передачі їх у концесію, приватизацію або ліквідацію.

- Про підтримку рішення Івано-Франківської обласної ради від 30 червня 2017 року № 524-16/2017 «Про звернення обласної ради щодо прийняття законопроекту № 4355 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням та охороною земель».

- Про Звернення Чернігівської обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо недоцільності передачі з 1 січня 2018 року оплати послуг з підготовки фахівців у вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації державної власності на фінансування з обласного бюджету.

Окрім того, на сесії ухвалено десять депутатських запитів, надано низку погоджень технічної документації із землеустрою, дозволів на списання з балансу основних засобів, встановлення нормативів відрахувань частини прибутку комунальних підприємств тощо.

У роботі пленарного засідання взяли участь, зокрема, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, керівники структурних підрозділів виконавчої та представницької влади, представники громадських організацій та засобів масової інформації.

Більше деталізованої інформації – проекти рішень, результати поіменного голосування тощо – доступні на офіційному сайті обласної ради.


Прес-служба облдержадміністрації

за повідомленням відділу інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради