back

Державні кольори України: історичний екскурс

22-08-2017 | 17:20

Національними кольорами України є синій і жовтий. Саме вони зображені на одному із державних символів нашої країни — Державному Прапорі. Про його історію говорили сьогодні, 22 серпня, в Чернігові учасники «круглого столу» «Державні кольори України». Організували захід громадська організація «Центр “Апельсин”», обласний історичний музей імені В.В. Тарновського за сприяння облдержадміністації, Чернігівської міської ради та Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області.

Представник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко зазначив, що саме така кольорова тематика була присутня ще за часів князювання Володимира Великого. А саме: герб — золотий тризуб на синьому фоні. У Середньовіччі майже у всіх гербах міст України, на козацьких прапорах теж присутні жовтий і блакитний кольори.

У 1848 році під час українського національного відродження в Галичині та Буковині відбулося утвердження у сучасному розумінні синьо-жовтого кольорового сполучення як українських національних барв. Варто зазначити, що впродовж історичного розвитку стяг у такому забарвленні був символом боротьби за національні й соціальні права українського народу.

23 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор (зберігається під склом у музеї українського Парламенту) у сесійний зал Верховної Ради. На честь цієї події відповідно до Указу Президента України саме 23 серпня відзначається День Державного Прапора України.

Наразі йде жвава дискусія щодо цієї дати. Експерти Українського інституту національної пам’яті вважають святкування 4 вересня — день підняття синьо-жовтого прапору над будівлею Верховної Ради України у 1991 році — більш доречним. Адже 23 серпня всі країни Європейського Союзу вшановують пам'ять жертв сталінізму та нацизму.

У Чернігові ж синьо-жовтий прапор над міською радою встановлений 4 вересня 1991 року. Про події 26-ти-річної давнини детально розповів очевидець та активний учасник боротьби за свободу та незалежність України Сергій Соломаха.

Також під час заходу учасники мали можливість ознайомитися з виставкою «Прапор бойовий», яку представив співробітник обласного історичного музею імені В.В. Тарновського Геннадій Мудрицький.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації