back

Чернігівщина готується до опалювального періоду в плановому режимі

19-08-2017 | 13:28

На сьогодні 75 % об’єктів життєзабезпечення області готові до наступного опалювального сезону. Про це повідомив заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Сергій Сергієнко на кущовій нараді обласного оперативного штабу з питань підготовки і роботи господарського комплексу та соціальної інфраструктури в осінньо-зимовий період 2017/2018 років.

Захід відбувся вчора, 18 червня, у Корюківці. В обговоренні взяли участь очільники обласних підрозділів та служб, голови, заступники голів райдержадміністрацій, представники міськвиконкомів, об’єднаних територіальних громад та керівники підприємств житлово-комунального господарства Городнянського, Коропського, Корюківського, Менського, Новгород-Сіверського, Ріпкинського, Семенівського, Сновського, Сосницького та Чернігівського районів.

Про стан підготовки підприємств паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери до стабільної роботи в осінньо-зимовий період присутніх поінформувала в. о. начальника Департаменту ЖКГ та ПЕК ОДА Лідія Борсук.

Зокрема, вона повідомила, що у сфері теплового господарства вже підготовлено 711 з 949 котелень, а також 425 з 559 кілометрів теплових мереж.

Серед 10 зазначених райдержадміністрацій, роботу яких аналізували на нараді, найгірша ситуація з підготовкою об’єктів теплопостачання в місті Новгороді-Сіверському (готовність котелень — 25 %, теплових мереж — нульова) та Ріпкинському районі (відповідно 53 % і 55 %).

Готовність об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства області — від 76 % до 80 %. Підготовлено 19 водопровідних та 72 каналізаційні насосні станції, 53 очисні споруди, 536 артезіанських свердловин.

Тут в аутсайдерах також Ріпкинський район, нижче середньообласного показника готовність водопровідно-каналізаційних об’єктів у Чернігівськму районі та місті Новгороді-Сіверському.

У житлово-експлуатаційному господарстві до осінньо-зимового періоду комплексно підготовлено 4013 житлових будинків (73 %).

Повільно відбувається підготовка житлового фонду в місті Новгороді-Сіверському (13 %), Чернігівському (36 %), Сновському (59 %) та Ріпкинському (54 %) районах.

Рівень готовності об’єктів соціальної сфери – 86 %: загальноосвітні навчальні заклади – 84 %, дошкільні навчальні заклади – 89 %, заклади охорони здоров’я – 79 %.

Найгірша ситуація, знову ж, у Ріпкинському районі (школи – 56%, дитячі садки – 50 %). Із незначним відставанням проводиться дана робота у Сновському та Чернігівському районах.

На котельнях бюджетних установ області триває заготівля твердого палива. Наразі заготовлено більше тисячі тонн вугілля (26 % до потреби), понад 2 тисячі тонн торфу (34 %), біля 10 тисяч складометрів дров (32 %), майже 2 тисячі тонн пелет (19 %).

Низький рівень заготовки дров для потреб об’єктів охорони здоров’я в Ріпкинському (13 %), Сновському (1 %) та Сосницькому (22 %) районах; по закладах освіти – у Менському (9 %) та Сосницькому (22 %). Ріпкинський, Чернігівський та Коропський райони взагалі не розпочали заготівлю дров.

Для боротьби зі снігом та ожеледицею комунальними підприємствами заготовлено майже 33 тисячі тонн посипкового матеріалу і реагентів та 159 одиниць спеціалізованої прибиральної техніки.

Крім того, службою автомобільних доріг області заготовлено 45 тонн (половина від потреби) паливно-мастильних матеріалів; понад 12 тисяч тонн (30 %) посипкового матеріалу, біля 2 тисяч тонн технічної солі (20 %).

До роботи на автошляхах області службою автомобільних доріг планується задіяти 257 одиниць техніки, у разі потреби додатково використовуватиметься техніка інших організацій (28 одиниць).

Також очільниця Департаменту ЖКГ та ПЕК ОДА зазначила, що підготовка об’єктів підприємств паливно-енергетичного комплексу триває відповідно до річних планів заходів, і на сьогодні рівень їх готовності становить 70 %.

Окрему увагу Лідія Борсук приділила стану розрахунків за використані енергоносії. Так, підприємствами теплоенергетики спожито природного газу на суму понад 511 мільйонів гривень, сплачено – майже 455 мільйонів гривень. Загальний борг за спожитий природний газ з урахуванням минулих років – більше 341 мільйона гривень.

При цьому заборгованість усіх категорій споживачів за спожиту теплову енергію – 227 мільйонів гривень.

За 7 місяців поточного року підприємства житлово-комунального господарства спожили електричної енергії майже на 136 мільйонів гривень, сплатили більше 159 мільйонів гривень. Загальний борг підприємств галузі – біля 113 мільйонів гривень.

Підсумовуючи результати обговорення, заступник голови облдержадміністрації доручив присутнім керівникам районів і територіальних громад тримати на особистому контролі стан підготовки до опалювального сезону, забезпечити стовідсоткові поточні розрахунки та їх постійний моніторинг, зокрема погасити існуючу заборгованість за спожиті енергоносії до 1 вересня.

Крім того, Сергій Сергієнко акцентував увагу на чіткому виконанні завдання Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана – завершити до 15 вересня основні підготовчі роботи та забезпечити до 1 жовтня стовідсоткову готовність об’єктів житлово-комунального господарства до опалювального сезону, освітніх закладів – до 1 вересня. Також не залишати поза увагою відомче житло та соціальні об’єкти.

– Час для реалізації поставлених завдань є, тому наша задача – спільно і злагоджено відпрацювати заплановані заходи та оперативно реагувати на можливі проблемні моменти, аби область своєчасно розпочала опалювальний сезон та забезпечила стале його проходження, – наголосив він.

 

За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства
та паливно-енергетичного комплексу Чернігівської облдержадміністрації