back

Кабмін вдосконалив програму житлових субсидій

19-08-2017 | 11:14

Уряд відреагував на запити суспільства і вніс зміни до програми житлових субсидій. Соціальний стан громадян адаптовано до дати призначення субсидії та наближено соціальні нормативи газу до реального споживання послуги. Відповідне рішення днями прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України.

На урядову гарячу лінію «15-45» та інформаційно-роз’яснювальний майданчик Teplo.gov.ua надходило чимало зауважень від громадян, які скаржилися, що наразі вони не працюють чи отримують меншу заробітну плату, а при нарахуванні субсидії враховуються їхні минулорічні доходи.

Ці дорікання доречні. Адже, наприклад, громадянин увесь минулий рік працював і отримував високу заробітну плату. Цього року з тих чи інших причин звільнився з роботи і об'єктивно потребує допомоги в оплаті комуналки. Соціально несправедливо брати до уваги його минулорічні доходи, коли він міг самотужки сплачувати рахунки за тепло, електроенергію та воду.

Тому Уряд пішов назустріч таким людям, адаптуючи їхній соціальний стан до дати призначення субсидії.

Крім того, у травні-червні виникли затримки з перепризначенням субсидій на літній період через невчасно надану фіскальною службою інформацію про доходи громадян за I квартал цього року. Уряд врахував і цей аргумент.

Які доходи рахуватимуть?

На новий опалювальний сезон 2017/2018 років — з 1 жовтня 2017 року — при розрахунку розміру субсидії враховуватимуть доходи громадян за I і II квартал 2017 року, а на неопалювальний період — з 1 травня 2018 року — за III і IV квартал 2017 року.

Соціальні нормативи газу наближено до фактичного споживання послуги

Рівень оснащеності індивідуальними лічильниками газу поки що низький. А там, де він є, статистика показує, що соціальні нормативи завищені — сім'я стільки не споживає. То чому повинна платити за нормативами?

Уряд проаналізував ситуацію і наблизив соціальні нормативи газу на приготування їжі та підігрів води до фактичного споживання послуги.

Крім того, за такими нормами формуватимуться рахунки для тих сімей, в яких немає лічильників на газ та які не є субсидіантами. Такі люди платитимуть менше. Рішенням Уряду внесено зміни і до постанови КМУ № 203 «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників».

З 1 жовтня 2017 року діятимуть такі нові соціальні нормативи на газ:

— на газову плиту (приготування їжі) — 3,3 кубометра на особу;

— на газову плиту (приготування їжі і підігрів води) — 5,4 кубометра;

— на газову плиту і водонагрівач — 10,5 кубометра.

Нагадаємо, через завищені соціальні нормативи, які не відповідали реальному рівню споживання і не стимулювали громадян до економії енергоресурсів, держава в минулому опалювальному сезоні «переплатила» по субсидіях більш ніж 8,2 мільярда гривень.

 

За матеріалами Департаменту інформації та комунікації
з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України